Merénylet akasztotta meg a szerbek és albánok brüsszeli tárgyalását

Fotó: MTI/AP / Bojan Slavkovic

-

Kosovska Mitrovicán lelőtték az egyik ismert helyi szerb politikust, Oliver Ivanovićot. Belgrád terrorcselekménynek minősítette a merényletet, Brüsszelben pedig a szerb küldöttség lemondta tervezett találkozóját a koszovói albán küldöttséggel.


A mérsékelt politikusnak számító Oliver Ivanović reggel a párt székházába tartott, amikor ismeretlenek rálőttek. A helyi média szert négy lövés érte a mellkasán, és a kórházban már hiába próbálták újraéleszteni. Shyqyri Syla, a mitrovicai főügyész szerint a támadók mozgó járműből lőtték le. A belgrádi sajtó szerint a koszovói rendőrség megtalálta az autót. A merénylet után felgyújtották, a rendszámát leszerelték.

A 64 éves Ivanovićot 2016-ban az EU jogi és igazságügyi missziójának (EULEX) bírósága háborús bűnök és gyilkosság miatt kilenc év börtönre ítélte, tavaly azonban a koszovói fellebbviteli bíróság az ügy újratárgyalását rendelte el. A koszovói politikus 33 hónapot töltött előzetes letartóztatásban, később házi őrizetben volt.


Pánikkeltés

Ivanović meggyilkolása egy kényes pillanatban történt. A belgrádi és a pristinai küldöttségek több mint egyéves kihagyás után találkoztak volna, hogy folytassák a Szerbia és Koszovó viszonyáról szóló párbeszédet. A felek már Brüsszelben voltak, ám a merénylet hírére a szerbek lemondták a megbeszélést, és visszatértek Belgrádba. A háromnaposra tervezett találkozón az eddigi megállapodások gyakorlati alkalmazásáról, a koszovói szerb önkormányzatokat tömörítő tanácsról, a mozgásszabadságról, az igazságszolgáltatásról valamint energiaügyekről lett volna szó.

Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának a vezetője terrorista cselekménynek nevezte a Ivanović meggyilkolását. Szerinte a merénylettel Koszovó szerbek lakta, északi részén pánikot akartak kelteni, és összetűzést akartak kirobbantani a Szerbiában és Koszovóban élők között.Az utóbbi napokban többször is megfenyegették Szerbiát – mondta Đurić. Kadri Veseli koszovói házelnök azt mondta, ha a szerbek vissza akarják szerezni Koszovót, akkor háború lesz. Đurić szerint arról is voltak információik, hogy az albán szélsőségesek szerb kolostorokra akartak támadni az ortodox karácsony idején. Đurić szerint a nemzetközi közösség mégsem reagált a hírekre. Bárki is áll a gyilkosság mögött, legyen az albán vagy szerb, felelnie kell tettéért – mondta.


Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét, ezt Belgrád azóta sem ismeri el, és továbbra is sajátjának tekinti a területet. Észak-Koszovóban körülbelül 50 ezer szerb él. Belgrád és Pristina között 2013-ban kezdődött a kapcsolatok normalizálásáról szóló párbeszéd. Ez eddig annak ellenére kevés eredménnyel járt, hogy mindkét ország európai integrációjának feltétele.


Aleksandar Vučić államfő a szerb nemzetbiztonsági tanács ülése után azt mondta, a merénylet terrorcselekmény volt, és Szerbia azt követeli, hogy részt vehessen a koszovói nyomozásban.