Méregdrága ajánlóívekre vigyázhatnak az aktivisták

Fotó: Vs.hu/Hirling Bálint / Vs.hu/Hirling Bálint

-

Nem írhatjuk alá a képviselőjelöltek és a pártok bármelyik közterületi standjánál a választási ajánlóíveket, mert nem mindegyik aktvistánál van a lakóhelyünk választókerületére érvényes ív. A Nyugati pályaudvari LMP-gyűjtőponton például hiába volt hatalmas az „átmenő forgalom” hétfőn, csak a budapesti 5. választókerületre hitelesített ívek voltak aláírhatók. A nagy pártok inkább irodáikban várják a választópolgárokat, vagy kérésre házhoz viszik az ajánlóíveket. Ezekre tanácsos nagyon vigyázni, mert egyetlen, nyolc aláírásra elég lapot 50 ezer forintért pótol a választási iroda.


Gyér érdeklődés jellemezte az LMP választási aláírásgyűjtését a Nyugati pályaudvarnál lévő metróaluljáróban, bár a helyszínen akkor éppen egyedül dolgozó, a VS.hu által megkérdezett „aktivista” - Heltai László, az LMP európai parlamenti listájának 3. helyén szereplő volt pártszóvivő - derűlátó volt. A választókörzet kampánykoordinátoraként dolgozó Heltai szerint időben összegyűjtik majd a célként kitűzött 800 aláírást Csiba Katalin egyéni képviselőjelölt részére. Bár a jogszabály szerint 500 aláírás is elegendő lenne a jelöltté váláshoz, nem akarnak kockáztatni azzal, hogy néhány hibásan kitöltött ív miatt meghiúsul a jelölés. A helyszínen töltött fél óra alatt ugyan egyetlen aláíró sem érkezett, Heltai úgy vélte, az úgynevezett door-to-door kampány, amikor a lakásról lakásra járva gyűjtenek a képviselőjelölttel együtt, meghozza a szükséges mennyiséget. Nehézségekre csak vidéken számítanak, a budapesti körzetekben biztosak a sikerben. Az ajánlásokat egyébként március 3-ig lehet összegyűjteni és leadni a választási irodáknál. - - Más fővárosi aluljárókban értesüléseink szerint jóval több aláíró ment oda a párt aktvistáihoz, a Nyugatinál viszont egy pantomimművésznek sikerült megállítania a legtöbb érdeklődőt. Az LMP-s szerint inzultusok egyelőre nem érték az aláírásgyűjtőket, bár jelenlétünkben egy középkorú hölgy az „elmúltnyolcév” szekértolójának és az SZDSZ utódpártjának titulálta a 2009-ben alapított ökopártot.

Az aktivista „magányában” talán az is közrejátszhatott, hogy a fővárosi választópolgárok egyelőre nem írhatnak alá akármelyik LMP-standnál, mert nincs mindegyiken az összes fővárosi választókerület íve. Ottjártunkkor még csak az 5. választókörzetre - VI.,VII. kerület - érvényes, a helyi választási iroda által hitelesített ívet lehetett aláírni a Nyugatinál, vagyis a tömegközlekedést használó „átutazók”, ha akarták, sem jelölhették volna Csiba Katalint, hiszen nekik a lakóhelyük szerinti jelölteket – igaz, ott az akár az összes pártét is – szabad ajánlaniuk. Heltai ígérete szerint holnapra már több körzetre érvényes ívek is lesznek a standnál, amelyekről azt is elárulta: egy-egy hitelesített lap 50 ezer forintot ér - egyenként 8 aláírás szerepelhet rajta -, ennyibe kerül ugyanis azok pótlása. Vagyis a bátor LMP-s egyedül vigyázott több százezer forintos „értékre”, amit befektetésnek is nevezhetnénk, hiszen aláírásokkal teleírva ezek sokmilliós állami támogatást jelenthetnek az LMP-nek. - - Más pártok aláírásgyűjtő standjaival a Nyugatinál nem találkoztunk, Heltai értesülése szerint a baloldali Összefogás és a Fidesz jelöltjei nem is „vesződnek” túlságosan a kitelepülésekkel. Az általunk megnézett budapesti kampányszórólapok is ezt bizonyítják: az MSZP 6. választókerületi jelöltje, Pál Tibor például a párt ferencvárosi és józsefvárosi irodáiban várja az aláírókat. A Fidesz a pártirodákba várja az ajánlókat, de azt is felajánlotta, hogy postai, emailes vagy telefonos megkeresés esetén a párt aktivistái személyesen keresik fel az erre igényt tartó választópolgárt. Eddig 2600 egyéni jelölt összesen 320 ezer ajánlóívet igényelt a kerületi választási irodáktól a Nemzeti Választási Iroda (NVI) közlése szerint, amelyekkel összesen 2,5 millió támogató aláírást lehet összegyűjteni. A pártok aláírásgyűjtési stratégiáiról ebben a cikkünkben olvashat, de ha előtte megismerné saját választókerületének jelöltjeit, akkor kattintson választási különoldalunkra! - -