Meredek esés várható az európai részvénypiacokon

-

Ilyen durva eredményre nem számítottak az elemzők és a befektetők, alaposan felbolydulhat a piac.


Meredek eséssel indulhat a kereskedés hétfőn a fontosabb európai részvénypiacokon a görög népszavazás után. Miután elutasították a nemzetközi mentőcsomagot, többen amiatt aggódnak, hogy az ország kilép az euróövezetből – bár ezt a görög miniszterelnök, Alekszisz Ciprasz vasárnap éjjel is cáfolta.

A londoni értéktőzsde fő mutatója több mint 2 százalékos zuhanással indíthat. Frankfurtban a DAX-30 3 százalékkal süllyedhet, Párizsban is hasonló esést várnak.

Az euró is gyengült, a közös európai pénzt hétfő reggel dollárban az 1,1030-as szint alatt jegyezték a péntek esti 1,11-es szint után.

A forint sem áll túl jól: nem sokkal 7 óra után egy euróért 316,53 forintot kellett adni a pénteki 314,60 forint után. A dollár négy, a svájci frank 3 forinttal „drágult.”


Kedd este rendkívüli csúcstalálkozót tartanak az euróövezeti tagállamok állam- és kormányfői, de a pénzügyminiszterek is tanácskoznak.

Angela Merkel német kancellár helyettese azt mondta, a népszavazással lehetetlenné vált a kompromisszum Athén és euróövezeti partnerei között. A vasárnapi referendumon meggyőző fölénnyel győzött a megszorításokat elutasító „nem” tábor. Ezzel a görög kormány összeütközésbe került a hitelezőkkel, és megnőtt a kockázata annak, hogy Görögország távozik az eurózónából – mondta Philippe Gijsels, a BNP Paribas francia nagybank piackutatással foglalkozó brüsszeli szakértője. A befektetők ezért a szokásos módon próbálják minimalizálni a kockázatokat: a részvényekből és más kockázatosabb eszközökből a menedék eszközökbe áramlik a pénz. A szakértő arra számít, előbb-utóbb folytatódnak a tárgyalások az athéni kormány és a hitelezők között, ugyanakkor nem lehet látni, mi lesz az egyeztetések kimenetele. (A görög miniszterelnök már most kész tárgyalni.)