Mentesíteni kellene az EU-t a offshore-figuráktól

Forrás: Thinkstock

-

A Transparency International felszólította az uniót, hogy intenzívebben támogassa az adóparadicsomok elleni harcot.


A Transparency International (TI) nemzetközi korrupcióellenes szervezet felszólította csütörtökön az Európai Uniót, hogy segítse az adóparadicsomokban bejegyzett cégekkel összefüggésbe hozható emberek megtalálását, nagyobb intenzitással lépjen fel a pénzmosás ellen, és hozzon létre nyilvános adatbázist azokról, akiknek üzleti érdekeltségeik vannak offshore cégekben.

A TI azután emelte fel hangját az ügyben, hogy ismeretlenek iratokat szivárogtattak ki az adóparadicsomként elkönyvelt Bahamai Közösség cégnyilvántartásából. Ebből az derült ki többek között, hogy Neelie Kroes egykori holland uniós biztos 2000-től 2009-ig igazgató volt a Mint Holdings Ltd. nevű cégnél. Ezt korábban nem hozta nyilvánosságra, pedig az Európai Bizottság (EB) tagjaként valamennyi érdekeltségéről nyilatkoznia kellett volna. Carl Dolan, a Transparency International európai igazgatója hangsúlyozta, a kiszivárogtatás nélkül titokban maradt volna Kroes kapcsolata az offshore céggel.


Az offshore-dáma


„Épp ezért lenne kulcsfontosságú nyilvános adatbázist vezetni a cégek tulajdonosairól, amelyben a civil szervezetek, az újságírók és maga az Európai Bizottság is ellenőrizhetné az esetleges összeférhetetlenségeket” – jelentette ki. Ugyancsak csütörtökön az EB szóvivője arról számolt be sajtótájékoztatóján, hogy Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület elnöke levelet írt Neelie Kroesnak, amelyben a helyzet tisztázására kérte. Vizsgálatot indítottak annak felderítésére, hogy a Mint Holdings kapcsolatban állt-e olyan cégekkel, amelyek ügyében döntenie kellett a Bizottságnak, mialatt Kroes a testület tagja volt.

A kiszivárogtatott fájlok 175 888 offshore cégről, alapítványról, vagyonkezelő társaságról tartalmaznak adatokat. Valamennyit 1990 és 2016 között alapították. Nem törvénysértő offshore vállalatot alapítani vagy vezetni, de nem ritkán adóelkerülésre, illegálisan szerzett jövedelem eltitkolására, törvénytelen üzletek elrejtésére használják az ilyen társaságokat. A Panama-iratok néven ismert adatbázis vagy éppen az atlanti-óceáni Bahama-szigetcsoportról szerzett fájlok és hasonló kiszivárogtatások révén le lehet leplezni közszereplők eltitkolt üzleteit.