Mentáltrénerrel dolgozza fel a csatár, hogy Liverpoolba került

Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND

-

Nem a várossal és nem is a klubbal van baj. Christian Benteke úgy érzi, a nagy múltú csapatnál olyan mértékű elvárások nehezednek rá, melyekkel egyedül képtelen megbirkózni.


Christian Benteke a nyáron 32,5 millió fontért igazolt az Aston Villától a magyar válogatott kapusát, Bogdán Ádámot is foglalkoztató Liverpool csapatához. A 24-szeres belga válogatott csatár Rickie Lambert helyett érkezett, aki mindössze egy évet töltött az Anfield Roadon, ahol nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Mennie kellett, és ez jól mutatja, hogy ekkora klubnál, mint a Liverpool, nem nagyon van idő a formát keresgélni.


Benteke koncentrál, hogy elég jó legyen új munkahelyén


Az Aston Villától 101 mérkőzésen rúgott 49 góllal és 13 gólpasszal búcsúzott, amit bátran nevezhetünk impozáns mutatónak, Benteke mégis bizonytalan önmagát illetően, ami egyszerre lehet oka és következménye annak, hogy habár már négy bajnoki mérkőzést játszott végig új klubjában, csupán az újonc Bournemouth kapuját tudta bevenni egy alkalommal.

Benteke ezért döntött úgy, hogy segítséget kér, és felveszi a kapcsolatot Michel Bruyninckx mentáltrénerrel, aki a belga válogatott több tagját is segítette, illetve segíti tanácsaival. Dolgozott a Standard Liége-nél, manapság pedig a Real Madrid és az AC Milan tanácsadója a korosztályos játékosok mentális felkészítése során.


„Amikor először felhívott, azt mondtam neki: Ide figyelj, Christian, csak dolgoznod kell rajta, és a világ kinyílik számodra. Ha megvan benned az elhatározás, bármit képes vagy elérni” – indított Bruyninckx.

„Christian fiatalon több belga csapatban is megfordult, küldözgették ide-oda, és csupán egyetlen kép élt róla az edzők tudatában, az, hogy ő egy 'erős fizikumú' játékos – idézi a Mirror című brit lap Bruyninckxet. - Azon dolgozunk, hogy kitágítsuk a tudatát, és megértse, hogy nem kell elfogadnia a rá aggatott címkéket, mert képes folyamatosan fejlődni technikailag is. A megváltozott gondolkodása pedig hihetetlenül fontos a karrierjét illetően.”


Christian Benteke (balról a második) Liverpoolban is olyan boldog akar lenni, mint a belga válogatottban


Bruyninckx amondó, hiába hallja úton-útfélen, hogy Benteke nem illik a Liverpoolba, szerinte tanítványa olyan játékos, aki bármilyen csapathoz képes alkalmazkodni.

„Ez nem egyfajta új kihívás számára, hiszen számtalanszor megküzdött már ezzel a helyzettel. Az emberek éveken át csak egy erős fizikumú játékosnak tartották, de a mentális ereje révén meg tudta változtatni a róla kialakult képet. A válogatottban egyértelműen látszik, hogy technikás, kreatív, intelligens játékos. Meggyőződésem, hogy Liverpoolban még magasabbra szintre fog jutni” – tett hitet a játékos mellett a mentáltréner.


Michel Bruyninckx munkahelyeit sorolva, látszik, hogy egyáltalán nem ritka, hogy egy játékos mentáltréner, esetleg pszichológus segítségét veszi igénybe karrierje során. A múlt héten írtunk róla, az egykori top 10-es teniszező, Mardy Fish egyenesen pánikbetegséggel küzdött a karrierje utolsó éveiben. Benteke esete tehát korántsem példa nélküli, és az élsportolókra nehezedő nyomás szükségessé teszi a szakemberek jelenlétét és munkáját.