Ennyivel nőttek a nyugdíjak és a fizetések az utóbbi hét évben

Fotó: MTI / Varga György

-

HÁTTÉR

2008-hoz képest a nettó keresetek 30, az öregségi nyugdíjak 34 százalékkal nőttek.


A nyugellátások és egyes más ellátások 2016 januártól a vonatkozó kormányrendelet szerint 1,6 százalékkal emelkednek, Ez valamivel elmarad a várható béremelkedéstől, a jövő évi költségvetésben szereplő előrejelzés (pdf) ugyanis 2,4 százalékos bruttó béremelkedéssel számol.


A nettó fizetés nagyobb mértékben emelkedhet, mivel a személyi jövedelemadó kulcsa 16 százalékról 15 százalékra csökken. Tehát jövőre a fizetések a nyugdíjaknál nagyobb mértékben növekedhetnek. A Buksza megvizsgálta, hogy a KSH és az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint 2008 óta hogyan változtak a nettó keresetek és az öregségi nyugdíjak.Fontos, hogy mind a fizetéseknél, mind a nyugdíjaknál nagy a szórás a legmagasabb és legalacsonyabb havi összegek között. Egy idén nyáron megjelent KSH-tanulmány arra mutatott rá: a nyugdíjrendszeren belüli egyenlőtlenségeket fokozza, hogy a nyugdíjak összege a ledolgozott évektől is függ. Akik 25 évnél rövidebb ideig dolgoztak, azok a felét kapják nyugdíjasként, mint akik 40 évnél többet töltöttek munkával. A különbségek szám szerint is óriásiak: a 20 évnél kevesebbet dolgozó nyugdíjasok átlagosan 63 ezer forintot kaptak, az 50 évnél hosszabb munkaviszonnyal rendelkezőknél azonban 222 ezer forint az átlagos nyugdíj. A 30-44 éves munkaviszony pedig 87-120 ezret fizet.

A kutatók egyben utalnak arra is, hogy nyugdíjak keresetekhez viszonyított összegét nézve a magyar nyugdíjrendszer Európa egyik legbőkezűbb nyugdíjrendszerének tekinthető. Az úgynevezett medián kereső – aki a kereseti rangsor közepén helyezkedik el – nyugdíjasként a korábbi keresete 94 százalékát kapja meg.


Megjegyzés a fenti adatgrafikához: az ONYF idősoros statisztikáiban az öregségi nyugdíjaknál szerepel a főellátás és a teljes ellátás, az adatgrafikán utóbbi adatok szerepelnek. A nyugdíjaknál 2008 és 2014 között a decemberi adatok szerepelnek, a 2015-ös adatok pedig szeptemberiek. A nettó kereseteknél a közfoglalkoztatottak adataival együtt számolt statisztika szerepel és az éves átlagokat mutatják a számok, mivel a decemberi nettó keresetek az év végi jutalmak miatt rendre jóval magasabbak, mint az éves átlag.