Mennyit fogyaszt a franciák legdurvább fegyvere?

Fotó: AFP / ERIC FEFERBERG

-

Az Iszlám Állam ellen bevezetett a Charles de Gaulle anyahajó egy óra alatt annyit fogyaszt, mint 30 átlagos magyar lakás egy év alatt.


A párizsi merényletek miatt Franciaország elővette a legnagyobb fegyverét: a Charles de Gaulle nukleáris meghajtású anyahajó hétfőn indult el Szíria partjai felé, hogy megkezdje a megtorló akciót. A repülőgép-hordozó igen komoly csapásmérő egység: A Charles de Gaulle 28 harci repülőgépet visz a térségbe, köztük 18 Rafale és nyolc Super-Entendard típusú gépet, valamint öt helikoptert .Ennek megfelelően a fogyasztása is döbbenetes.A Charles de Gaulle számokban a francia flotta és légierő és a Globalsecurity.org adatai szerint.

  • A meghajtásért felelős reaktorok teljesítménye 61 ezer kilowatt. Ez egyben azt jelenti, hogy teljes teljesítménynél egy óra alatt 2,23 millió forintnyi áramot fogyaszt. Egy átlagos magyar lakás fogyasztása 2001 kwh egy év alatt, így teljes teljesítménynél a Charles de Gaulle 30 lakás éves fogyasztását termelné ki egy óra alatt. A hajó hatótávolsága korlátlan, a reaktorok bármikor hadra foghatóak. Az elektromos teljesítményért biztosító generátorok összesen 21 ezer kilowattos teljesítményre képesek. (Ha mindegyik működik akkor óránként 780 ezer forint értékű áramot fogyasztanak.)
  • A 261 méter hosszú, 64 méter széles és több mint 40 ezer tonnás hajó ezzel a teljesítménnyel maximum 50 km/órás sebességgel tud haladni.
  • A hajón 1600-2000 ember fér el, és összesen és 45 napra elegendő ellátmányt lehet felhalmozni rajta.