Mennyit ér valójában Dzsudzsák?

-

Mind a vételárát, mind a piaci értékét tekintve messze van az európai elittől Dzsudzsák Balázs, aki hétfőn 1,6 millió euróért írt alá a török Bursasporhoz. A magyar válogatott csapatkapitánya ugyanakkor többe került, mint Ricardo Quaresma, és többet ér Fernando Torresnél.


Dzsudzsák Balázst számtalan csapattal szóba hozták már a pályafutása során, de topligába sosem igazolt, és 28 évesen valószínűleg nem is fog már. Hétfőn ő maga mondta, hogy a Herthának még ingyen sem kellett, pedig a német klub alig menekült meg a kieséstől legutóbb. Ennek fényében a szélsővel többször hírbe hozott Liverpool-Inter-Lazio vonal különösen irreálisnak tűnik.

Maradt helyettük a török liga élcsapatai nyomában loholó Bursaspor, ami egy magyar focistának nem feltétlenül rossz, elvégre fanatikus szurkolók, extra stadion és szolgálati Mercedes várja majd.


1/12-ed Mandzukic

De hol helyezkedik el Dzsudzsák a nemzetközi mezőnyben? A minél pontosabb összkép érdekében két listát is megnéztünk: az idén nyáron klubot váltó focisták vételárát, illetve a legtöbbet érő játékosokat. Az első adatsor pontosabban tükrözi a játékosok pillanatnyi értékét, viszont értelemszerűen hiányzik róla a focisták zöme, mindazok, akik nem váltottak klubot a nyáron, vagy akár hosszú évek óta. A második rangsor, a játékosok feltételezett értéke kevésbé egzakt, cserébe nagyobb a merítés. A két szám között Dzsudzsák esetében jelentős eltérés van: 1,6 millió euróért vette meg a Bursaspor, de 11 millióra taksálják a potenciális piaci értékét. Ez jól ismert jelenség: Dzsudzsák szerződéséből csak pár hónap volt hátra, utána ingyen hagyhatta volna el a Dinamót, ezért az oroszok már „nyomott áron” is elengedték. A vételár és potenciális piaci érték közti eltérés okaira keretes írásunkban bővebben is kitérünk.

Mindkét rangsorhoz az átigazolásokban mértékadó német oldal, a Transfermarkt adatait vettük alapul, a másodikhoz megnéztük a legértékesebb törökországi játékosok listáját is.


A Fradi megvehette volna

Dzsudzsák az 1,6 milliós vételárával messze van a nemzetközi elittől, ugyanakkor megelőz néhány jó nevű játékost. Idén nyáron Angel di Maríáért fizettek a legtöbbet, a PSG 63 millió eurót adott érte a Manchester Unitednek. A top tíz alján lévő Danilóért éppen fele ennyit adott a Real a Portónak, míg a 25. legdrágább Mario Mandzukic is tizenkétszer annyiba, 19 millióba került, mint Dzsudzsák. És ne feledjük, az átigazolási szezon csak augusztus 31-én ér véget.

Az igazi meglepetés azonban, hogy a Ferencvárostól a Toulouse-hoz került Somália – mint az NB I-ből idén nyáron a legdrágábban eladott játékos –, még mindig többe került a magyar válogatott kapitányánál. De akkor ki kerül kevesebbe? Azért köztük is találunk ismertebb nevet, például Walter Garganóét, aki a Napoliból szerződött Mexikóba. Még érdekesebb Ricardo Quaresma esete: a nagy klubokat is megjárt portugál szintén Törökországba ment, de érte csak 1,2 milliót adott a Portónak a Besiktas.Torres előtt

A Transfermarkt nem csupán a labdarúgók eladási árát tartja nyilván, hanem egy feltételezett értéket is – szerintük az adott játékost reálisan most ekkora összegért lehetne értékesíteni. Dzsudzsák Balázs ezen a listán sem szerepel sokkal előrébb a maga 11 millióra taksált értékével. Ezúttal is megnéztük, kiket becsülnek kevesebbre, és most sem találtunk ott sok jól csengő nevet. De Fernando Torres és a dortmundi Jakub Blaszczykowski azért felbukkant. Az viszont figyelemre méltó, hogy Dzsudzsák a török Süper Lig tizedik legértékesebb játékosa.A török top 10

1. Fernando Muslera, 17 millió euró, Galatasaray
2. Robin van Persie, 15 millió, Fenerbahce
3. Wesley Sneider, 15 millió, Galatasaray
4. Nani, 15 millió, Fenerbahce
5. Moussa Sow, 13 millió, Fenerbahce
6. Caner Erkin, 13 millió, Fenerbahce
7. Burak Yilmaz, 12 millió, Galatasaray
8. Mehmet Topal, 12 millió, Fenerbahce
9. Gökhan Töre, 12 millió, Besiktas
10. Dzsudzsák Balázs, 11 millió, Bursaspor
A Transfermarkt alapján, augusztus 18-ig.


pirlo és pogba szomorú

Vételár vs piaci érték

Egy játékos vételára és piaci értéke számos esetben különbözhet. Erre az ingyen igazolható „szabad ügynökök” esete a legjobb példa, akik akár világsztárok is lehetnek, csak épp lejárt a szerződésük. De számos más tényezőből is adódhat a két érték közti különbség.

Mi sem jellemzi jobban az átigazolási ár és a piaci érték közti különbséget, hogy az élelmes klubok minden igazolási szezonban elhalászhatnak néhány jól megbecsült játékost ingyen is. A közelmúlt legkirívóbb példája Paul Pogbáé, akit a Juventus ingyen vitt el a Manchester Unitedtől, azóta pedig alig tudja megtartani. Nyert három olasz bajnoki címet, BL-döntőig jutott, francia válogatott lett, a piaci értékét pedig 55 millió euróra taksálják. A Juve korábban Andrea Pirlót is ingyen szerezte meg a Milantól, idén nyáron pedig a Real Madrid német világbajnok szűrőjét, Sami Khedirát – akinek 18 millió euróra becsüli az értékét a Transfermarkt – szerezte meg potyára.

Különleges Esteban Cambiasso esete: fénykorában Európa egyik legjobb védekező középpályása volt, mégis ingyen került a Real Madridtól az Interhez 2004-ben, majd tíz évvel később ugyancsak ingyen lett a Leicester Cityé, és most nyáron is ingyen igazolt az Olimpiakoszhoz – a profi karrierje alatt sosem fizettek érte.

Ha megnézzük a nyári átigazolások listáját, rengeteg szabad ügynököt találunk, így nézve tehát nem is járt olyan rosszul a Dinamo Moszkva a Dzsudzsákért kapott 1,6 millió euróval.

Ám nem csak a szabad ügynökök ára és értéke térhet el, az utóbbit ugyanis rengeteg tényező befolyásolja: milyen marketingértéke van az adott játékosnak, mennyire sérülékeny, milyen idős, mekkora űrt pótol a klubban, ahová érkezik?