Mennyire kell megijednünk az Iszlám Állam konkrét fenyegetésétől?

Fotó: DPA / FEDERICO GAMBARINI

-

Az ország biztonságpolitikájára közeli rálátással bíró forrásunk, a nemzetbiztonsági bizottság egyik tagja, valamint Wagner Péter szakértő szerint sem jelent konkrét fenyegetést ránk nézve az Iszlám Államnak tulajdonított üzenet, ami Magyarországot és Portugáliát említi a lehetséges célpontok között. Tény ugyanakkor, hogy a terrorszervezet folyamatosan próbálkozik merényletekkel, újabb és újabb országok kerülnek célkeresztbe.


„Ma még Brüsszel és annak reptere, holnap lehet hogy Portugália, vagy Magyarország lesz a célpont” - állt az Al-Wafa nevű honlapon található üzenetben, amely egyébként alapvetően az Egyesült Államokat fenyegeti terrortámadásokkal. A fenyegetést alig egy nappal azután publikálta a Washington Times, hogy a magyar kormány bejelentette: hármasról ismét kettes fokozatúra csökkentik a magyarországi terrorkészültséget.

Forrásunk szerint ennyiből nehéz megítélni, hogy mekkora a valós fenyegetés, de „inkább szimbolikus lehet az üzenete az egésznek”. Ugyanakkor, mint mondta, a nemzetbiztonsági bizottság legutóbbi ülésén a hazai szakszolgálatok képviselői arról beszéltek: minden jel szerint a közeljövőben újabb merényletek, támadások várhatók, ilyen információik vannak az európai társszervektől, és új országok is célba kerülhetnek.

„Persze a legnagyobb a fenyegetés most éppen Németországgal szemben, ott tudható, hogy a hatóságok több merényletet is megakadályoztak az utóbbi időben” – mondta.


Brüsszel után újabb merényletek jöhetnek


A magyar szakszolgálatok ingerküszöbét ugyanakkor egy ilyen fenyegetés önmagában nem éri el – ezt a működésükre rálátó egyik kormányzati forrásunk mondta. A terrorelhárítással foglalkozó professzionális állami szervek nem az ilyen jellegű fenyegetésekre szoktak rámozdulni, nekik ez nem elég konkrét ahhoz, hogy úgynevezett „actionable” információ legyen – fogalmazott, hozzátéve, a „politikai szintnek” természetesen kezelnie kell a helyzetet főleg, ha a sajtóban nagy visszhangja lesz.

A szakpolitikus szerint egyébként már csak azért sem érte meglepetésként a hazai szolgálatokat az üzenet, mert az már régóta ismert, hogy Magyarország az Iszlám Állam térképén az „elfoglalandó államok” között szerepel.


Tag vagy szimpatizáns?

Ugyanakkor ő is úgy vélte: az, hogy Portugália és Magyarország a két nevesített állam, jelezheti, hogy az üzenet küldőjének szándéka az volt: demonstrálja, hogy Európában senki nincs biztonságban. Forrásunk ugyanakkor nem zárta ki, hogy a szolgálatok politikai irányítói „konkrét lépéseket is tegyenek, mégpedig erre az üzenetre hivatkozva”.


A hazai készültséget éppen most csökkentették


„Nem tekintem ezt fenyegetést az Iszlám Állam vezetésétől származó, vagy általuk jóváhagyott üzenetnek” – mondta a VS.hu-nak Wagner Péter. A biztonságpolitikai szakértő szerint maga az üzenetet közlő Al-Wafa sem tekinthető az Iszlám Állam „hivatalos” médiájának, hanem egy velük szimpatizáns propagandaoldalról van szó.


„Ma már annyi ilyen csatorna létezik, és ezekhez annyian férhetnek hozzá, hogy sokkal nehezebb megállapítani: valós veszélyt jelent-e egy ilyen fenyegetés a neten. Régen az IRA, vagy az ETA részéről még telefonon jelentkezett be egy önmagát valamilyen formában azonosító szóvivő valamelyik szerkesztőségben, vagy a rendőrségnél, és úgy közölte, hogy merényletre készülnek. Azokat természetesen sokkal komolyabban kellett venni” – mondta Wagner Péter.

Szerinte az, hogy éppen az EU keleti, illetve nyugati végén fekvő két államot említenek, melyekben nincs jelentős muszlim közösség, ráadásul a helyi nyelv ismerete nélkül nagyon nehéz lenne bármely terrorhálózatot kiépíteni, azt jelezheti: inkább szimbolikus szerepe van az üzenetben Magyarországnak és Portugáliának.

„Azt akarják elhitetni az üzenet címzettjeivel, Európa lakóival, hogy ’sehol nem vagytok biztonságban’, bármi megtörténhet” – mondta Wagner Péter.