Mennyire eltávolodott Orbán a Vatikántól!

Fotó: MTI/AP/L'Osservatore Romano / -------------------

-

Ferenc pápa egyenesen ajándéknak nevezte a menekülteket, a különböző kultúrák találkozását pedig esélynek az emberség újbóli felfedezésére.


A menekültek nem terhet, hanem ajándékot jelentenek - mondta Ferenc pápa a menekültekről a jezsuita rend által működtetett római Astalli-menekültközpont létrehozásának évfordulója alkalmából küldött videóüzenetében.

"Túl sokszor nem fogadtunk be benneteket! Teherként, problémaként, költségként kezelnek, miközben ajándék vagytok" - mondta a katolikus egyházfő.

A pápa bocsánatot kért "társadalmunk elzárkózása és közömbössége miatt". Úgy fogalmazott, hogy a menekültekkel szembeni magatartást az a félelem okozza, amely szerint a társadalomban jelenlétük "élet- és mentalitás-változáshoz" vezethet.

Ferenc pápa kijelentette, a menekültek mindegyike "hídként kötheti össze a távoli népeket, megteremtheti a különböző kultúrák és vallások találkozását, út lehet közös emberségünk újbóli felfedezésére". Hozzátette: "mindannyian idegenek és zarándokok vagyunk ezen a földön (...) a közösen tett út kevésbé ijesztő".

A fennállása 35. évfordulóját ünneplő, római székhelyű Astalli-központot a nemzetközi Jezsuita Menekültszolgálat (JRS) tartja fenn. Évente több mint húszezer menekültnek nyújtanak segítséget csak az olasz fővárosban. Ferenc pápa 2013 szeptemberében látogatott el az Astalli-központba, ahol menekültekkel találkozott.

Orbán Viktor kormányfő ugyanakkor újra és újra amellett érvel, hogy a menekültek valójában nem is menekültek, és befogadásuk veszélyt jelent Európára. Mint többször is kifejtette, "nem akarunk tőlünk különböző kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni magunk között, Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani".