Mennyibe kerül az iskola?

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Átlagosan havonta 10,8 ezer forintba, de az iskolakezdés jóval durvább költség.


Magyarországon 1,02 millió iskolás gyereket nevelő családot (háztartást) és 1,6 millió iskolás gyereket tartanak nyilván. Az érintett családok közel 60 százalékában 1, a családok harmadában 2 iskolás gyerek él, a 3 vagy több iskolás gyereket nevelő családok aránya pedig 9,5 százalékos.


Egy-egy gyerek iskolai költségeire havonta átlagosan 10,8 ezer forintot fordítanak a szülők a hivatalos adatok szerint. Nem meglepő módon az iskolakezdés terheli meg leginkább a családi költségvetést: augusztusban és szeptemberben az átlagos havi kiadás gyerekenként 16,2 ezer forint.


Jelentős eltéréseket mutat a különböző jövedelmi helyzetben lévő családok iskolakezdési büdzséje. A legszegényebb, azaz a legalacsonyabb jövedelmi ötödbe tartozó családoknál egy-egy gyerek iskolakezdése 7 ezer forintba kerül, a második jövedelmi ötödbe tartozó családoknál már több mint 10 ezer forint jut egy gyerekre. A harmadik és negyedik ötödben 15 ezer forintra rúg a számla, a leggazdagabbak (ötödik jövedelmi ötöd) pedig közel 20 ezer forintot költöttek tavaly.