Mennyi van még hátra Cristiano Ronaldónak?

Fotó: AFP

-

A Real Madrid háromszoros aranylabdása krónikus térdproblémával küzd, ezért lassult le az utóbbi időben. Ronaldo sérülése valószínűleg már végigkíséri a pályafutását, a rengeteg elvégzett pluszmunka és a csúcsfoci kegyetlen világa őt is kezdi bedarálni.


Cristiano Ronaldo ismét gól nélkül zárt egy fordulót a spanyol bajnokságban, a Villarreal ellen 1-0-ra elveszített meccsen sem tudott betalálni, így továbbra is „csak” 10 gólnál jár 15 kör után, ebből ötöt egy meccsen, az Espanyol ellen szerzett. Ez alapvetően nem rossz teljesítmény, de egyrészt ritkán előzik meg a portugál klasszist öten is egy góllövőlistán, másrészt Ronaldótól ennél jobb meccs/gól átlagot szoktunk meg, tavaly ilyenkor például 26 gólnál járt. A Bajnokok Ligájában viszont rekordot döntött az idén, mivel hat csoportmeccsen 11 gólt szerzett (az utolsó fordulóban, a Malmö ellen négyet), erre korábban senki nem volt képes. Azt azonban maga Ronaldo is elismerte, hogy bizony gondokkal küzd, bár ő múlt időben fogalmazott.


Több gondom is volt, magánéleti problémáim is adódtak, ezek visszafogták a teljesítményemet, de már rendben vagyok

– magyarázta. A Real Madridnál is tartottak attól, hogy Ronaldo kevesebbet foglalkozik az idén a focival, Marokkóban többször is megfordult, ahol jó barátjával, a kick-bokszos és K-1-es Badr Harival múlatta az időt.Volt olyan hét, hogy négyszer is elutazott hozzá, egy francia tévé meg is szellőztette, hogy túl vannak a barátságon, de a Ronaldo melegségéről szóló pletykák nyilván csak találgatások voltak, és a szenzációhajhász kategóriába tartoznak. Ugyanakkor az tény, hogy Ronaldo egyik éjszaka olyan privát partit szervezett Marokkóban, amely egymillió eurójába (kb. 315 millió forint) került. Meghívta rengeteg barátját, és állítólag egy realos csapattársa is részt vett a megabuliban.


#Repost @cristiano ・・・ استمتع بوقتي في المغرب مع أصدقائي

Badr Hari (@badrhariofficial) által közzétett fénykép,


Ronaldónak azonban nemcsak a magánéletében voltak (vannak) problémái. Hónapok óta rakoncátlankodik a térde, pontosabban az úgynevezett patellaín, a négyfejű combizom térdkalácson átívelő inas tapadása. Ugyanezzel bajlódott a 2013/2014-es szezonban is, akkor volt, hogy egy egész hónapot ki kellett hagynia miatta. A Managingmadrid.com szakírója bővebben is foglalkozott Ronaldo sérülésével, amely ugyan a mindennapokban annyira nem zavaró, de ha valaki profi sportoló, akkor már jelentősen kihat a munkájára.

Az talán a Ronaldo-fanoknak sem kérdés, hogy Lionel Messi tehetségesebb, mint Cristiano Ronaldo; a portugál elképesztő edzésmunkájának köszönheti, hogy ugyanazon a szinten emlegetik az argentin zsenivel. Egészen gyerekkorától rengeteget dolgozott, sokszor kint maradt az edzések után pluszmunkát elvégezni. Rio Ferdinand épp a napokban mesélt a Mirrornak arról az időszakról, amikor Ronaldo 18 évesen a Manchester Unitedhez került.


Rio Ferdinandék (jobbra) nem értették, Ronaldo (balra) hova tűnik az edzések után


„Úgy került hozzánk, mint egy tehetséges játékos, és elképesztően sokat dolgozott azért, hogy egyszer aranylabdás legyen belőle. Már akkor nagyon erős lövései voltak, de még össze-vissza ellövöldözte a labdákat. Aztán azt vettük észre, hogy minden edzés után eltűnik valahova. Egyszer utánamentünk, és láttuk, hogy egy távolabb eső edzőpályán, ahol el tudott bújni a fák mögé, kapura lőtt, és gyakorolta az azóta védjegyévé vált biciklicseleket, mindezt úgy, hogy súlyokat tett a lábára. Megszállottan dolgozott, a legjobb akart lenni” – fogalmazott korábbi csapattársáról Rio Ferdinand. Ez az elképesztő edzésmennyiség is tehet arról, hogy mostanra problémái lettek a patellaínjával .


Súlyokkal a lábán gyakorolta az átlépős cseleket


Csizmadia Beáta sport-fizioterapeuta és gyógytornász szerint a patellaín krónikus gyulladásának egyik leggyakoribb oka a túlterhelés. „Kezdetben egy kisebb sérülést követően akut gyulladás lép fel.


Ha nincs elegendő idő a regenerálódására, és további terhelés lép fel, krónikussá válik.

Szakmailag fontos különbséget tenni két típus, a krónikus és az akut gyulladás között, mert más kezelést igényelnek. Természetesen minél fiatalabb korban kezdik az intenzív terhelést, annál nagyobb a valószínűsége hasonló problémák megjelenésének” – mondta a szakember a VS.hu-nak.

Ez történt Ronaldóval is. Az utóbbi időben sokat lassult, a gyorsasága mellett kopott a ruganyossága, az irányváltásai sem olyan dinamikusak, és mivel a játéka főleg a gyorsaságra és a dinamikára épül, így ez a visszaesés nyilván a gólokban is megmutatkozik.


Czech Republic v Portugal - Quarter Final: UEFA EURO 2012

Egyre többet bajlódik a térdével


Amíg korábban simán bírta a szervezete (térde) a szerda-szombat ritmust, addig most láthatón csak az egyik fronton (jelen esetben a BL-ben) tudja ugyanazt a csúcsteljesítményt nyújtani. A madridi hírek szerint egyre gyakrabban fordul elő az, hogy a meccset követően másnap nem edz a csapattal, hanem pihenőnapot kap, hogy megfelelően tudjon regenerálódni.

„A rehabilitáció nagyban függ a korábbi kezelésektől – folytatja Csizmadia Beáta. – Sajnos nagyon gyakran előfordul, főleg az élsportban, hogy nem várják ki a gyógyulási időszakot, vagy ami még rosszabb, szteroidinjekcióval próbálják felgyorsítani ezt a folyamatot. Mindkettőnek az az eredménye, hogy nem megfelelő kötőszövet, sokkal inkább egy hegszövet alakul ki. Ezzel megváltozik a szövet tulajdonsága, és funkciójában is kisebb teljesítményre lesz képes.”


Real Madrid v Sevilla FC - UEFA Super Cup

A csúcsfoci őt is tönkretette?


Ronaldo néhány hónapja alávetette magát egy úgynevezett ózonterápiának, amelynek lényege, hogy a fájdalom csökkentése mellett segít a szövetek újjáépülésében. Ilyenkor a három oxigénmolekulából álló ózont közvetlenül abba a szövetbe fecskendezik, ahol a krónikus gyulladás és a fájdalom jelentkezik.

„A szteroidinjekcióval ellentétben az ózonterápia esetében a kezelés növeli a vér oxigéntelítettségét, ami felgyorsítja a szövetek regenerálódását, tehát lerövidíti a gyógyulási időt” – magyarázta Csizmadia Beáta.

Az ózonterápia sem menti meg azonban a csúcsfoci áldozatait. A sport-fizioterapeuta szerint a gyógyulás különböző fázisában más és más edzéstervet kell alkalmazni, amelynek végén egy speciális teszttel pontosan megállapítható, hogy mennyi az esély egy újabb sérülés kialakulására. „Sokszor azonban a klubok nem törődnek ezzel, és egy-egy fontosabb meccsen inkább idő előtt pályára küldik a legjobb játékosokat. A sérülések nagy százalékát el lehetne kerülni megfelelő rehabilitációval.”


Maga a dinamika:


Hogy hány éve lehet még Cristiano Ronaldónak? Az általunk megkérdezett sport-fizioterapeuta nem mert jóslásokba bocsátkozni. „Lehetetlen ezt pontosan megítélni, még akkor is, ha az ember kezében van Ronaldo teljes kórtörténete, de egy-két jó év még van benne ezen a szinten is.”

Ronaldo szerződése 2018-ig szól, szerintünk addig vélhetően mindent kisajtolnak belőle a Real Madridnál, majd várhatóan lelép az Egyesült Államokba vagy a Közel-Keletre, ahol még sajgó térddel is elfocizgat két-három évet. Ha viszont kicsit kímélni akarná a Real (vagy Ronaldo saját magát), bevetheti a klasszikus módszert: kevesebb meccset vállal, esetleg a bajnokságban könnyebben megnyert meccseken lehozzák hamarabb, ezzel is csökkentve a terhelését.

Az viszont szinte biztos, hogy a nyári foci-Eb-n, ahol Portugália éppen a magyar válogatottal egy csoportban szerepel, még egy majdnem csúcsformájában lévő Ronaldóval kell majd farkasszemet nézniük Guzmicséknak, főleg, mert a Real sztárja erősen motivált: ő maga is pontosan tudja, nem lesz már sok esélye valami komoly trófeát nyernie a válogatottal.