Mennyi fizetést kapnak a miniszterek?

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

Évente a tíz miniszternek 132,2 millió forintot fizet ki az állam. Mindennel együtt több mint 174 millióba kerülnek.


Április közepe óta a miniszterek és államtitkárok rakosgatják fel a fizetésükről szóló nyilatkozatokat a kormány honlapjára. Most összegyűjtöttük, hogy a miniszterek mennyibe kerülnek az államnak havonta (csak a miniszterek fizetését néztük, az államtitkárokét nem).


A miniszteri fizetés 1 101 900 forint bruttóban, a különböző kedvezmények nélkül ez nettóban – a nettober.com kalkulátora szerint – több mint 732 ezer forintot jelent. A bruttó fizetés alapján a munkáltató – azaz az állam – fizet még szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást, így a teljes költség miniszterenként havonta 1,415 millió forint.


Havonta, évente

Összesen 10 minisztérium van. Seszták Miklós, Pintér Sándor, Szijjártó Péter, Balog Zoltán, Varga Mihály, Trócsányi László, Simicskó István és Fazekas Sándor mellett miniszteri rangban van és miniszteri fizetés kap a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal, valamint a Miniszterelnökséget vezető Lázár János is. A költségvetési szférában dolgozók átlagfizetése az idén januárban 224,5 ezer forint volt, így a miniszterek ennek közel ötszörösét – egészen pontosan 4,9-szeresét – kapják bruttóban (nem számolva a munkáltató által fizetett szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást).


A tíz miniszteri posztért bruttó fizetésként havonta valamivel több mint 11 millió forintot fizet az állam, így évente összesen valamivel több mint 132 millió forint a kiadás. A bruttón felüli résszel együtt az állami költség 174,2 millió forintra rúg.