Menjen Ördögkatlanra! Most!

Fotó: MTI/MTVA / Sóki Tamás / MTI/MTVA / Sóki Tamás

-

Funkys bluesos , népzenés, katonaénekes, hajnalban ugrálós fesztivál kezdődik ma. Majdnem minden estére jut rézfúvós hiphop, de ott lesznek a megszokott fesztiválbútor zenekarok is. Szigorúan szubjektív tarisznyás-bölcsész programajánló.


Tények röviden: augusztus ötödikétől kilencedikéig négy faluban Ördögkatlan fesztivál van. Stoppolni kell faluk között, fröccsözni, nagybőgős meg rézfúvós dolgokat hallgatni. Aláírást kérni a bal mellünkre kortárs költőktől. Jó buli.

D.O.G.

A Delusions of Grandeur nevére keresve mindenfélét kidob az internet, úgyhogy érdemes rögtön a Facebookjukon kezdeni az ismerkedést. Ha bluesos funkys, gitározós bulizenét találnak, akkor jó helyre jutottak. Éjszakai ugrálós koncertre lehet számítani.

Wombo Orchestra

A rézfúvós hiphopot - írnak még olyat is rájuk, hogy karneváli dzsessz - játszó Wombo Orchestra letáborozott az országban. Aki a Művészetek Völgyében és a Veszprémi Utcazene fesztiválon lemaradt róluk, az nagyjából bármelyik nap megnézheti őket a katlanban. Közismerten minden sokkal jobb attól, ha rézfúvósokat raknak bele.

Kátai Zoltán

Láttak-e már igricet? Azt a fajtát, aki tábortűz mellett elmondta, hogy az a breaking news, hogy Mohácsnál szétverték a hadainkat. Vagy éppen Egernél nagy győzelmet arattunk. És tudta a kor slágereit, például a kalandos életű Balassa Bálint dalát - a Csak búbánat nótájára - a végekről. Csütörtök este az összes régi sztorit meg lehet hallgatni. Egy napra rá pedig Andy Rouse és a Simply English énekel Shakespeare-t és középkori angol deákdalokat.

Aztán lesz még olyan, hogy...

...Rájátszás, amiben kortárs költők és popzenészek játsszák el egymás műveit. Főleg olyan felállásban, hogy a Kistehén ír zenét Erdős Virág verseire, nem pedig fordítva. Egy nappal később fellép ám Beck Zoltán és Háy János kettőse is. Az egy négyzetméterre jutó költők száma igen magas lesz. Többször el lehet kapni az Ördögkatlan alatt Miqueu Montanaró okcitán zenészt, aki most várhatóan nem franciás-magyaros népzenékkel készült, mert Burkina Faso-zenészek kísérik. Nem csak a zenékért, a sztorikért is megéri beülni a koncertjére.

És ha ezek nem lennének érdekesek...

...akkor lesz még Lajkó Félix, 30Y, Quimby, Budapest Bár és Kiscsillag is. Minden napra jut egy-egy nagy is, csak őket már annyit ajánlottuk.

Még fesztivál

Van az Őrületesen Jó Fesztiváltérképünk, amin szép színes pöttyök mutatják a nyári fesztiválok helyét és egyéb információkat. Tájékozódni lehet itt.