Estére jutott vonat a gyalogoló menekülteknek

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Bár az osztrák határt péntek éjjel megnyitották, szombaton is folytatódott a menekültkáosz az országban. Délelőtt egy közel ezer fős csoport indult útnak gyalog a Keletiből, de most nem engedték fel őket a sztrádára, ezért az egyes úton meneteltek egyre dühösebben, amiért a kormány nem küldött értük buszokat. Késő délután egy 150-200 fős csoport is útra kelt, ahogy Bicskéről és Vámoszabaiból is vándorolni kezdtek a menekültek. Estére aztán nagyjából az összes csoport fel tudott szállni valamilyen vonatra, miközben a határon szinte egész nap nem lehetett autóval átjutni. Orbán Viktor és Angela Merkel is megszólalt, aztán egymással is beszéltek, Gyurcsány Ferenc ellen pedig eljárás indult tiltott határátlépésért. Ha lemaradt valamiről, itt végigolvashatja a nap eseményeit.


20:38

Merkel és Orbán telefonon beszélgetett

MTI

A migrációs válságról folytatott telefonbeszélgetést Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök – közölte szombat este Berlinben Georg Streiter helyettes kormányszóvivő. A kancellári hivatal honlapján megjelent közlemény idézte a helyettes szóvivőt, aki hangsúlyozta: a német kancellár és a magyar miniszterelnök egyetértett abban, hogy mind Magyarország, mind Németország betartja európai kötelezettségeit, beleértve a dublini megállapodásból származó kötelezettségeket. Angela Merkel és Orbán Viktor egyetértett abban is, hogy a menekültek szombati továbbutazására a magyar határon kialakult szükséghelyzet alapján került sor, és kivételes esetet jelentett – olvasható a közleményben.


20:36

Bordás Gábor


20:35

Kiürült a biatorbágyi állomás

Bordás Gábor

Minden menekült felzsúfolódott a Győrbe tartó vonatra, bár a felszállás nem volt egyszerű. Sokan rohangáltak, hogy egyben tartsák a családot, de a mozdony vezetője megvárt mindenkit. Tudósítónk helyszíni jelentése szerint az állomáson csak rendőrök és újságírók maradtak.


20:11

A Déliben kötött ki, és vonatra szállt a második keletis csoport

Bordás Gábor

A Keletiből kora este elindult 150-200 menekült végül a Déli a pályaudvarra ment, ahol mindannyian felszálltak egy Győrbe induló vonatra, amelyhez a MÁV pótszerelvényt is csatolt. A többségüket jegy nélkül engedték fel a vonatra – írja az Index. A Vámosszabadiból indult 150 fős csoport Károlyházán szállhat fel a Hegyeshalomra tartó vonatra.


19:59

Ők már a vonaton vannak

Vándor Éva

Migránsok, Biatorbágy, vasútállomás


19:55

Hétezer embert vár Németország

Vándor Éva

Németországban a szövetségi belügyminisztérium hétezer Magyarországról érkező menedékkérővel számol, őket még a hét végén szétosztják a tartományok között. A bajor hatóságok becslése szerint szombat estig nagyjából háromezer Magyarországról indult menedékkérő érkezett Münchenbe vonattal Ausztrián keresztül. A menedékkérőket már működő befogadóállomásokon, vagy rögtönzött, átmeneti szállásokon helyezik el. Az ARD országos közszolgálati televízió hírportáljának beszámolója szerint mindez rendezetten zajlik, arabul beszélő tolmácsok közreműködésével. A müncheni főpályaudvaron sok önkéntes segíti a hatóságokat, és a bajor főváros rendőrsége délután egy Twitter-üzenetben arra kérte az adományozókat, hogy már ne vigyenek több élelmiszert és más holmit, mert mindenből van elég.


19:51

Nagy a fejetlenség

Vándor Éva

A biatorbágyi állomásról jelentkező tudósítónk azt mondta, nagy a zűrzavar, a menekültek arra a vonatra is felülnének, ami nem jó nekik. A rendőrök mondogatták ugyan nekik, hogy várjanak, de végül felengedték őket a Komáromba tartó vonatra, ahonnan aztán sokan leugrottak, mikor rájöttek, hogy tényleg nem jó az irány. Ennél félelmetesebb helyzet alakult ki, amikor a sok ugrálás közepette szemből érkezett egy vonat nagy sebességgel, és egyáltalán nem lassított, pedig alig fél méterre a peronon ott voltak az emberek. Most már a rendőrök sorfalat állítottak fel a sárga vonal mentén. Elvileg hamarosan felülhetnek a hegyeshalmi vonatra.


19:42

A szombat számokban

Vándor Éva

Szombat este Győr-Moson-Sopron, Fejér és Pest megyékben haladnak menekültek menetoszlopokban, amelyeket a rendőrség kísér. Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője bejelentette is, hogy 17 óra 20 perctől az osztrákok biztosítják a Magyarországról kilépő forgalmat az M1-es autópályánál. A Keleti pályaudvarnál mintegy 600 illegális bevándorló van.


Szombaton 16 óráig 1342 menedékkérelmet regisztráltak, ami azt jelenti, hogy a kérelmek száma szombaton meghaladja az előző napit. A befogadó állomásokon 2891-en tartózkodnak, mindenhol rend és nyugalom van.


19:34

Hatalmas a tolongás

Vándor Éva

Migránsok, Biatorbágy, vasútállomás


19:33

Befutott egy vonat

Vándor Éva

A menekültek nagyon lelkesen másztak át a síneken a biatorbágyi állomáson, pedig nem tudhatták, hogy merre megy a vonat – jelentette tudósítónk. A helyiek mondogatták nekik, hogy 19.42-kor érkezik az a szerelvény, ami jó nekik, de ők nem nagyon hallgattak rájuk. Végül nem jártak rosszul, mert ez a vonat Győrbe indult, vagyis kicsit megint közelebb jutnak a határhoz. Azok, akik a 19.42-es vonatra ülnek fel, Hegyeshalomig juthatnak.


19:21

Vonatra várnak

Vándor Éva

migráció, a gyalog vonuló menekültek Biatorbágynál, vasút, vonat, MÁV


19:16

Menetrend szerinti busz elé feküdt egy menekült Röszkén

Vándor Éva

A Szegedről Röszkén át Mórahalomra tartó járművet a Dugonyi úti gyűjtőpontnál próbálta megállítani néhány férfi. Egyikük keresztbe feküdt a busz elé, majd amikor az megállt, odaléptek a járműhöz, egyikük ököllel megütötte a szélvédőt. A szélvédő keresztbe végigrepedt, a járművön látható nyomok szerint az üveg tetejét egy kő is eltalálhatta. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint csoportosan elkövetett garázdaság bűntettének gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak az ügyben.


19:08

Estére sok menekült érkezik még Belgrádból

Vándor Éva

Belgrádból Magyarkanizsára összesen 25 autóbusz indul éjfélig, 7 menetrend szerinti és 18 rendkívüli járat. A menetrenden kívüli járatok száma napról napra, az igényektől függően változik – mondta Dragan Savic, a belgrádi buszpályaudvar vezetőjének helyettese. A legtöbb járat 17:45-kor indult el egyszerre, akkor Magyarkanizsára 11 autóbusz, Szabadkára pedig 6 jármű indult, az ezekkel útra kelt menekültek így 20 és 21 óra között már a határ menti településekre érnek.


A menekültek a belgrádi buszpályaudvar környékén található parkokban várakoznak az autóbuszokra – jelentette az MTI tudósítója. A parkok sátortáborokká váltak, az éjszakai intenzív esőzés alatt azonban a legtöbb sátor beázott, a menekültek a közeli parkolóházakba húzódtak be, ott azonban nem volt hely mindenki számára, így sokan a szabad ég alatt éjszakáztak. A parkokban sok a kisgyerekes család, a segélyszervezetek becslése szerint több mint húsz két év alatti gyerek van jelenleg is a sátortáborban.


Ivica Dacic szerb külügyminiszter szombaton azt közölte, hogy csak az idén több mint 120 ezer migráns vonult át Szerbián.


19:06

Az állomáson nagy a lelkesedés

Vándor Éva

A menekültek megérkeztek a biatorbágyi állomásra, ahol a Migration Aid önkénteseitől megtudták, hogy éjfélig óránként indul vonat a határhoz. A helyszínen lévő tudósítónk szerint a menekültek elözönlötték a peronokat, és azt skandálják, hogy „EU! EU!”.


18:59

Úgy néz ki, lesz vonat

Vándor Éva

Legalább is a civil önkéntesek azt mondták az 1-es úton menetelőknek, hogy ne menjenek tovább gyalog, vegyék az irányt a biatorbágyi vasútállomás felé, mert ott felülhetnek egy vonatra, amely elviszi őket a határig. A menekültek most le is tértek az útról a biatorbágyi állomás felé.


18:54

Mindenki biztonságban van

Vándor Éva

A hatóságok urai a helyzetnek, és mindenki biztonságban van Magyarországon – mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a rendőrség esti sajtótájékoztatóján azt követően, hogy az operatív törzs ülést tartott. Az operatív törzs megállapította, hogy az autópályákon és a vasúti pályákon zavartalan a közlekedés; a vasúttársaság nemzetközi járatok indításáról szóló döntése nyomán sok tekintetben javult a helyzet a Keleti pályaudvaron. Szombaton délután fél ötig 728 illegális határsértőt fogtak el, velük az idén eljárás alá vont határsértők száma 167 006-ra emelkedett.


18:50

Az 1-es főúton egyre fáradtabbak

Vándor Éva

Tudósítónk szerint egyre elcsigázottabbak az 1-es főúton menetelő menekültek, akik a 15-ös km-nél egy rövid ülősztrájkot is tartottak. Nagyon várják a buszokat, és fáradtan is rendületlenül gyalogolnak.


18:42

Megindult a forgalom az M1-es autópálya határátkelőjén

Vándor Éva

Az osztrák hatóságok szombaton 17 óra 20 perckor megnyitották az M1-es autópályán található határátkelőt. A határújranyitás után lassan halad a gépjárműforgalom a hegyeshalmi határátlépési pontnál. Egyelőre csak a személyautók indulhattak el, a tehergépjárműveknek még várakozniuk kell. Az osztrák hatóságok az éjjel zárták le a sztrádán található határátkelőt, amelyen kizárólag a Magyarországról busszal érkező menekülteket engedték be Bécs felé.


18:36

Így néz ki a nickelsdorfi menedék

Vándor Éva

menekültek Nickelsdorfnál (Miklóshalma)


18:26

Közben Gyurcsány is akcióba lendült

Bordás Gábor

A DK elnöke a zöldhatáron átsétált Szerbiába, majd onnan vissza, hogy menekültekkel talákozzon. A rendőrség eljárást indított ellene, Gyurcsány lemondott a mentelmi jogáról.


18:16

"We want bus!" - videó az 1-es útról

Kovács Áron


18:09

Bordás Gábor

Közben a fél hatkor indult menet elhagyta az Astoriát.


18:08

Bordás Gábor

we want bus!, migráció, menekültek gyalogolnak a nyugati határ felé

Ez van most az 1-es úton


18:05

Újra elindultak, de már nagyon pipák

Bordás Gábor

Az 1-es úton mégis elindultak, de egyre feszültebb a hangulat. Összekapaszkodva haladnak, széltében is teljesen kitöltik az utat. „We want bus!” – skandálják.


18:04

Reménysugár az osztrák határon veszteglőknek

Zsidai Péter

Hegyeshalomnél a magyar rendőrök továbbengedték a reggel óta feltorlódott kamionokat, így a mintegy 14 kilométer hosszú sor megindulhatott Ausztria felé, számolt be róla a HírTV helyszíni tudósítója. Azt egyelőre nem tudni, hogy az osztrákok is engedik-e tovább haladni a járműveket.


18:04

Az 1-est közben lezárták

Bordás Gábor

útlezárás, menekültek menete a Keleti pályaudvarról, 1-es út lezárva


18:01

Sztrájkolnak a 1-es úton

Bordás Gábor

A menekültek elfáradtak, és megálltak a 12-es kilométernél. Nem hajlandóak továbbmeni, azt követelik, hogy küldjenek értük buszokat.


17:46

Bordás Gábor

menekültek menete a Keleti pályaudvarról, Budaörs


17:44

A rendőrök próbáltak buszt szerezni, de nem küldenek

Bordás Gábor

Jelentette tudósítónk a Keletit reggel elhagyó menetből, amely most a 12-es kilométernél jár. A rendőrök így azt mondják, kísérik a menetet, ameddig csak bírják.


17:31

Megint elindult 150 ember a Keletiből

Bordás Gábor

Két órán keresztül ültek a lépcsőn csendben demonstrálva, aztán nekivágtak. A délelőtti, már Budaörsön túl járó csoporthoz hasonlóan ők is abban bíznak, hogy egyszer majd felveszi őket egy busz útközben.


17:29

Vonatra szállt a reggel Bicskéről indult kétszáz ember

Bordás Gábor

– jelentette az MTI tudósítója a helyszínről szombat délután, 5 óra után. A kevéssel korábban a pályaudvarra érő csoportból alig hárman érték el a négy óra után induló vonatot; a csoport zöme egy órával később szállt fel a Bécsbe tartó nemzetközi gyorsra; egy, a gyaloglás megpróbáltatásaitól mozgásképtelen, idősebb férfit hat társa egy lepedőn emelt fel a peronról a szerelvényre. A tudósító beszámolója szerint a gyaloglás során lemaradókat a rendőrök mikrobusszal segítették a vasútállomásra, ahol önkéntesek ételt, italt és ruhát osztottak nekik.


16:59

Sok szemét maradt az autópályán

Kovács Áron

Munkatársunk épp az M1-esen halad Budapestről Tata irányába, és azt tapasztalta, hogy még látszanak a tegnapi vonulás nyomai: ruhák, palacokok, zsacskók vannak elszórva. A pihenőknél különösen sok a szemét.


16:58

A vajdasági Magyarkanizsára az esti órákra több mint hatvan migránsokkal teli busz érkezik

Bordás Gábor

– jelentette az M1. Ők vélhetően Magyarországon keresztül folytatnák az útjukat Nyugat-Európa felé.


16:42

Uniós biztosok nagyon megdicsérték az osztrákokat és németeket

MTI

Az európai humánum és szolidaritás példájaként méltatta Twitter-üzenetében Dimitrisz Avramopulosz migrációs és belügyi EU-biztos azt az osztrák és német gesztust, hogy a magyarországi rendkívüli helyzet miatt befogadják a menekülteket.

Az uniós biztos hétfőn Ausztriába megy.

Johannes Hahn, a szomszédságpolitikáért felelős osztrák európai bizottsági tag szintén Twitter-üzenetben reagált a péntek éjjel történtekre. Azt írta, büszke az osztrák kormány bátor döntésére.


16:37

Visszaszállították Röszkére az M5-ösön útnak indult menekülteket

MTI

A rendőrség igazoltatta, majd szombat délután visszaszállította Röszkére azokat a menekülteket, akik dél körül gyalog indultak el a főváros felé az M5-ös autópályán - közölte az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója.

A csatorna tájékoztatása szerint 60-70 bevándorló vágott neki gyalog a sztrádának. A rendőrök négy órával később ennél kevesebb, 30-35 migránst találtak már csak az autópályán, a többieket ugyanis feltételezhetően embercsempészek szállították tovább - közölték.

Az M1 tudósítója beszámolt arról is, hogy a migránsoknak Szerbiában azt mondták - tévesen -, hogy a röszkei állomásról a kormány buszokkal szállítja majd őket tovább az osztrák határig.


16:32

Elhagyja Budaörsöt a menet

Kovács Áron

menekültek menete a Keleti pályaudvarról, Budaörs


16:24

Pintér Sándor nemigen lát elesett bevándorlót

Bordás Gábor

„Én az elesett bevándorlót mostanában nemigen látom. Inkább egy agresszív bevándorlói csoportot és agresszív magatartást tapasztalunk, amely az agresszivitásával próbál meg előnyre szert tenni” – mondta sajtótájékoztatóján a belügyminiszter.


16:21

Elhagyta Budaörsöt a menet

Bordás Gábor

A Bicskéről elindult 200 menekült pedig Tatabányán töltheti az éjszakát.


16:11

Taps fogadta a menekülteket Münchenben

Kovács Áron

#MigrantCrisis

"Welcome to Germany" - People applaud and greet migrants with gifts as they arrive in Munich#DesperateJourneysLive updates: http://bbc.in/1LQprLQ

Posted by BBC News on 2015. szeptember 5.

16:10

Újabb százfős csoport indulhat a Keletiből

Bordás Gábor

Az Origo szerint fél ötig várnak, és ha nem jön értük egy busz, ők is gyalog vágnak nekik az útnak.


16:00

Bordás Gábor

menekültek menete a aKeleti pályaudvarról, Budaörs


15:49

Gyönyörű felvételek a pénteki menetről

Kovács Áron


15:43

Távolról is segíthet

Munkácsy Márton

Elindult a Magyar Vöröskereszt 1359-es adományvonala, amelyet felhívva vagy az ADOMANY szót SMS-ben elküldve 250 forinttal támogathatja a menekültek segítéséért végzett humanitárius munkát.


15:39

A biatorbágyi vasútállomáson tölthetik az éjszakát

Kránicz Bence

Legalábbis a rendőrök erre kérik a Budaörsi úton menetelő menekülteket. Körülbelül sötétedésre érnének oda.


15:37

Tapsvihar a menetelőknek

Kránicz Bence

Megható pillanatok: a budaörsi városháza előtt, nemcsak rengeteg adománnyal, hanem óriási tapssal fogadják a menekülteket, akiknek ez láthatóan nagyon jól esik.


15:31

Budaörsön jár a menet

Kovács Áron

menekültek menete a aKeleti pályaudvarról, Budaörs


15:30

Rengeteg adomány Budaörsön

Kránicz Bence

A városháza előtt egy nagyobb segítőközpont várja a migránsokat. Többségében helyiek hoztak ide rengeteg ételt, italt, ruhát, cipőt.


15:29

Kovács Áron

ételosztás, menekültek menete a aKeleti pályaudvarról, Budaörs


15:28

Tülekedés a bécsi pályaudvaron

Kovács Áron

A bécsi Westbahnhofon tülekedés alakult ki egy Münchenbe induló vonatnál, mikor menekültek tucatjai próbáltak felszállni, de a rendőrök nem engedtek fel mindenkit, mert már egyszerűen nem volt hely – jelentette a Der Standard tudósítója a helyszínről. Néhányan kétségbe estek, mások vitatkozni kezdtek a rendőrökkel.


15:18

Kovács Áron

Magyarországról érkezett illegális bevándorlók buszra szállnak a magyar-osztrák határ ausztriai oldalán, Nickelsdorfnál, Miklóshalma


15:15

Gyurcsány Ferenc nyomdokain a finn miniszterelnök

Vándor Éva

Juha Sipila szombaton bejelentette, megnyitja az otthonát a menekültek előtt. „Mindannyiunknak tükörbe kell nézni, és megkérdezni magunktól, hogy tudnánk segíteni” – mondta a finn miniszterelnök, aki azt reméli, hogy Finnország példát mutat majd a menekültek befogadásával. A finn kormány pénteken jelezte, hogy az idén akár 30 ezer menekültet is kész befogadni.


15:13

Mindenki Ausztriába tart

Windisch Judit

Még 40 kilométerre vannak a határtól a vámosszabadi menekülttáborból útnak indult emberek. A csoportban sok gyerek van, ezért többször megállnak. Több mint 10 óra van még nekik hátra, ha nem állnak meg hosszabb pihenőre, kevesebb mint az út felét tették meg eddig. MIndössze egy motoros rendőr biztosítja az útjukat.


15:12

Ismét járnak a vonatok

Somogyi Dorottya

Ismét közlekedik a regionális vonat a Győr - Bruck/Leitha vonalon. Késik is valamennyit az ÖBB vonatkövető szolgáltatása szerint, de már elhagyta Nickelsdorfot.


15:06

Még mindig nagyon sokan vannak a Keletinél

MTI

Továbbra is sok menekült várakozik a budapesti Keleti pályaudvaron, azután, hogy egy mintegy 500 fős csoport szombaton délben gyalog útnak indult az osztrák határ felé - tapasztalta helyszínen az MTI tudósítója.

Az aluljáróban a tranzit területen csaknem ezer bevándorló tartózkodik, de sokan várakoznak a pályaudvar területén, a peronokon is. A pénztáraknál és az információnál is hosszan sorakoznak az emberek. A hangulat nyugodt, bár készenléti rendőrök továbbra is vannak a pályaudvaron, intézkedniük nem kellett.

Egy óra után néhány perccel elindult a bécsi nemzetközi vonat, amely azonban a Mávinform tájékoztatása szerint csak Hegyeshalomig közlekedik. A vonaton kevés menekült is utazott.


15:02

Rendkívüli uniós csúcs jöhet a menekültek miatt októberben

Windisch Judit

Hat pontban értenek egyet az uniós tagállamok, az dilemma, hogy a határok lezárása sért-e uniós értékeket, és továbbra is többen vitatják, valóban jó megoldás-e a menekültek szétosztása - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter az uniós külügyminiszterek luxembourgi informális tanácskozása után.

  • Ez az egyik legsúlyosabb probléma, amellyel Európának valaha szembe kellett néznie
  • Közös megoldásra van szükség
  • Magyarország nehéz helyzetben van
  • A megoldásba be kell vonni a kiindulási és tranzitországokat
  • Hatékonyabbá kell tenni az unión kívüli országokkal kötött úgynevezett visszafogadási megállapodásokat
  • Különbséget kell tenni a menekültek és a gazdasági bevándorlók között


14:54

Lengyel limit

Munkácsy Márton

Lengyelország az Európába érkező migránsok számának drámai növekedése ellenére sem fogad be az eredetileg felajánlott kétezernél több menekültet - jelentette ki a miniszterelnök. Ewa Kopacz a válságstáb szombati varsói ülése után közölte, nem hagy jóvá olyan intézkedést, "amely veszélyeztetné életünket, az ország és az emberek gazdasági és szociális biztonságát".


14:53

Az M1 szerint majdnem összeverekedtek...

Bordás Gábor

... a menekültek az ételen, amit önkéntesek vittek nekik a Budaörsi útra. A tudósítás szerint a csoport vezetőjének kellett rendet tennie, felszólítva társait, hogy a gyümölcsöket a nőknek adják oda.


14:51

Katonákat és hadianyagot szállít Oroszország Szíriába

Szedlák Ádám Zoltán

Az oroszok sem tétlenkednek a szíriai helyzet láttán. Jurij Barmin külpolitikai elemző szerint két orosz nagy partraszállóhajó hagyta el a Boszporuszt, állítólag Tartúsz felé haladnak.

Mindkét hajó a Ropucsa-osztályba tartozik: vagy száz katonát és tíz tankot, vagy akár háromszáz katonát, ellátmányt és három teharautót képesek szállítani. A TurkishNavy.net szerint a 130-as számot viselő Koroljev nevű hajó annyira meg van pakolva, hogy még a fedélzetre is jutottak ponyvával fedett ládák. Augusztusban már két hasonló hajót küldött Oroszország Szíriába.


14:45

Videó a vonulásról

Bordás Gábor


14:38

Takarítanak a Keletinél

Kovács Áron

migráció, menekültek, A Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. munkatársa takarít a Keleti pályaudvarnál


14:32

Vonatra várakozók Nickelsdorfban

Kovács Áron


14:25

Pihenő Budaörs határában

Kovács Áron

Pihenő, Budaörs,  több száz menekült indult gyalog a Keleti pályaudvarról, migráció, migránsok


14:13

Több csoportra szakadnak a migránsok

Bordás Gábor

Budaörs határában, nem sokkal a virágpiac előtt egy tisztáson pihentek le a menekültek. Eddig négy csoportos leállás volt, de mivel sok gyerek, nő és idős ember is van a menetben, egyre inkább széthúz a mezőny.


14:06

Eközben a Brenner-hágón

Kovács Áron

Az osztrák rendőrség megakadályozza, hogy a menekültek Olaszország felől belépjenek. Bajorország és Dél-Tirol korábban már megállapodott, hogy szigorítják az ellenőrzést. A németajkú olasz tartományban a hírek szerint a vonatok minden ajtajában rendőr áll, és nem engedik fel a menekülteket, pedig sokan szeretnének Németországba jutni.


14:05

Fotó a Keletiben született Sadan nevű csecsemőről

Szedlák Ádám Zoltán


14:04

Nem maradnak Ausztriában

Kovács Áron

Szombaton délig becslések szerint 6500 menekült érkezett Ausztriába, többségük már továbbutazott, vagy tovább akar urtazni Németországba, jelentette az APA osztrák hírügynökség. Az osztrák belügyminiszter szerint szombat reggelig csak kb 10 ember adott be menedékkérelmet Ausztriában. A Der Standard tudósítójának többen azt mondták Bécsben, hogy a munkalehetőség vonzza őket Németországba, illetve az a remény, hogy nem küldik őket vissza Magyarországra.


14:01

Már Röszkétől is gyalog indulnak

Kovács Áron

Röszke, Budapest felé induló menekültek, M5-ös autópálya


13:59

Pihenőt tartanak a gyaloglók Abdánál

Kovács Áron


13:52

Angela Merkel is megszólalt

Munkácsy Márton

Németországban a politikai menedékjogra jogosult emberek befogadásának nincs felső határa, ugyanakkor mindazoknak, akik nem szorulnak védelemre, vissza kell térniük a hazájukba – mondta. További részletek itt.


13:49

Gyaloglók a Budaörsi úton

Kovács Áron

M1-M7-es autópálya, dugó, Budaörsi út, több száz menekült indult gyalog a Keleti pályaudvarról, migráció, migránsok


13:42

Ausztriát és Németországot megdicsérte az ENSZ

Vándor Éva

„Humanitárius értékekre épülő politikai iránymutatásról” tett tanúbizonyságot Ausztria és Németország az ENSZ menekültügyi szervezete szerint, amely szombaton közleményben dicsérte meg a két országot, amiért befogadja a Magyarországról érkező menekülteket. A genfi testület elismerte az osztrák és német civilek tevékenységét is, és kiemelte, hogy a lehengerlő társadalmi reakciók hatására a politika is változtatott a hozzáállásán a menekültekhez.


13:38

Orbán: Engedjék, hogy bevessük a hadsereget

Bordás Gábor

Orbán Viktor Kötcséről értékelte a helyzetet a sajtónak.


A miniszterelnök köszönetet mondott a rendőröknek, bejelentette, hogy a hét elején találkozni fog az osztrák kancellárral, akivel van egy nyilvánvaló véleménykülönbsége, szerinte ugyanis a határok megvédése nélkül semmilyen közös európai intézkedésnek nincs értelme.


Orbán újra kifejtette, miért értelmetlen szerinte a kvótarendszerről szóló javaslat, és kijelentette, hogy a következő hetekben minden eszközt a határőrizet megerősítésére kell fordítani. Ehhez a parlament támogatására is szükség lesz, engedjék, hogy bevessük a hadsereget a határvédelemre, és hogy további jogosítványokat kapjon a kormány a helyzet kezelésére, üzente a kormányfő.


Mint mondta, a már elfogadott törvénycsomag csak szeptember 15-én lép életbe, így addig nem tudnak mit tenni, hiszen az illegális határátlépés egyelőre szabálysértésnek minősül, amin még viccelődni is lehet, milyen enyhe szankciókkal jár.


13:31

Pácban a burgenlandi rendőrség

Kovács Áron

Információhiányra panaszkodik a burgenlandi rendőrség főnöke. Hans Peter Doskozil tartományi igazgató nagy gondnak nevezte, hogy nem tudnak semmit a magyar hatóságok terveiről. „ Az ember mindig a legrosszabbra számít” – mondta Doskozil, aki szerint nem lehet kizárni, hogy Magyarországon megnyitják a táborokat.


A táborok Magyarországon általában nyitottak, vagyis bárki szabadon elhagyhatja azokat. Ez meg is történt Bicskén, és már Debrecenből is érkeztek menekültek Budapestre, abban a reményben, hogy nyugat felé elhagyhatják az országot.


13:28

Megegyeztek a rendőrökkel

Kránicz Bence

Találkoztak a menekültek és a rendőrök a Budaörsi úton. A hatóság emberei rávették a vonulókat, hogy az autópálya helyett az 1-es utat válasszák. Cserébe megígérték, hogy egy közeli pihenőben ételt és italt osztanak nekik.


13:21

Ausztria adminisztrál

Vándor Éva

Ausztria nem fogja erőszakkal feltartóztatni az országba érkező több ezer menekültet. Erről Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter beszélt a Reutersnek. Egyúttal a többi európai ország segítségét kérte, hogy vegye ki a részét a menekültekről való gondoskodásban. Megerősítette, hogy minden Ausztriába érkező menekült folyamodhat menekültstátuszért, és erről meg is kapják a megfelelő információkat. Bécsben válságülést tart a kormány.


13:20

A rendőrségnek nem lesz könnyű dolga

Bordás Gábor

Ha meg akarja állítani az autópálya előtt a menekülteket. MiIvel a bevezető szakasz teljesen fel van túrva, a migránsok jelenleg szinte az autók között haladnak, csak néhány rendőrautó megy el mellettük lassítva.


13:17

Indul-e még BKV-busz Hegyeshalom felé?

Munkácsy Márton

A BBC szerint a magyar kormány buszos akciója bátorította a ma útra kelő menekülteket, hogy Ausztria elérhető közelségbe került. Az angol lap riportere is a bevándorlók társaságában vonul. Megemlítik Kovács kormányszóvivő mondatait is, aki szerint a menekültek buszos szállítása csak egy egyszeri akció volt.


13:16

Ezúttal nem akarják felengedni a sztrádára a menekülteket

Bordás Gábor

Sajtótájékoztatót tartott Papp Károly rendőrfőkapitány és a szabadságáról visszatérő Pintér Sándor belügyminiszter. Elmondták, hogy a menekültek tegnapi határhoz szállítása egyszeri alkalom volt tekintettel a rendkívüli helyzetre, ma azonban a rendőrség érvényesíteni fogja a KRESZ szabályait, melyek szerint pedig nem lehet gyalogolni az autópályán.


13:15

Dugó az M1-M7-es kivezetőjén

Kovács Áron

M1-M7-es autópálya, dugó, Budaörsi út, több száz menekült indult gyalog a Keleti pályaudvarról, migráció, migránsok


13:13

Nickelsdorfból félóránként indulnak a vonatok

Vándor Éva

A nickelsdorfi állomáson hatalmas sorokban várják a menekültek, hogy felülhessenek a Bécsbe tartó vonatra. A magyar határhoz közeli településről félóránként indulnak vonatok az osztrák fővárosba, ahol sokan Németországba tartó vonatokra szállnak majd át. Az osztrák hatóságok becslése szerint szombaton nagyjából háromezer menekült indulhat vasúton Bécs felé.


13:09

Már Münchenben jár az eleje

Kovács Áron

Megérkezett a Magyarországról indult menekültek első csoportja Münchenbe. A rendőrség szerint 381 ember szált le szombaton a bajor főváros főpályaudvarán. Várnak ugyanakkor még egy különvonatot, amint 4-500 ember lehet.


13:07

Tizenegy ember van bécsi kórházban

Kovács Áron

Száz embert kezeltek ambulánsan a bécsi Westbahnhofon az önkéntesek. A kiszáradás, alacsony vércukorszint és a fáradság a leggyakoribb panaszok. Életveszélyes esettel nem találkoztak az önkéntesek, 11 embert azonban a biztonság kedvéért kórházba szállítottak, hogy további vizsgálatokat végezzenek rajtuk. A bécsi segélyközpont – amelynek állapotáról itt tájékozódhat – egyelőre mindennel el van látva, sem segélyeket, sem segítőket nem kérnek.


13:04

Münchenben várják a budapesti vonatot

Kovács Áron


13:04

A következő buszon rajta leszek én is

Bordás Gábor

Mivel többen is azt mondták, hogy ők csak követik a szervezőket, a menet eléjére mentünk, hogy őket is megkérdezzük. Ők nagyon bizonygatták, hogy várni fogja őket egy busz, de azt tudták megmondani, hogy hol.


13:03

Öt percet szusszan a tömeg

Bordás Gábor

Nem sokkal a Petőfi laktanya előtt.


13:02

Hálás menekült Ausztriában

Kovács Áron


13:00

Faymann még hisz a kvótákban

Kovács Áron

Werner Faymann osztrák kancellár szombaton pártja, az SPÖ egyik rendezvényén megvédte péntek esti döntését, vagyis a menekültek beengedését. Faymann azt állított, nagyon tudatosan cselekedett, abból a megfontolásból, hogy az Ausztria felé tartó embereknek segítségre van szükségük. A kancellár ugyanakkor továbbra is ragaszkodik egy új, közös EU-s menekültpolitika kialakításához, a a kvótarendszer bevezetéséhez.


12:59

Bordás Gábor

Nem várunk a magyar kormányra, és különben is csak egy vonat indult délelőtt

– indokolta egy menekült, miért indult el gyalog.


12:57

Bordás Gábor

Lehet Ausztria, lehet Németország.

– válaszolta két menetelő migráns arra kérdésünkre, hogy hova akarnak eljutni.


12:54

Rengetegen érkeznek

Munkácsy Márton

Kisebb csoportokban folyamatosan érkeztek a menekültek Röszkénél szombaton délelőtt, egy részük önként besétált a hangárépületnél működő idegenrendészeti előállítóhelyre - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A legtöbben a vasúti sín mentén lépték át illegálisan a magyar-szerb határt, ahol nincs határzár. Az érkezők között voltak, akik szóba elegyedtek az úton cirkáló vagy a benzinkutaknál várakozó embercsempészekkel, akik 600-1000 euró közötti összegért kínáltak egy budapesti fuvart.

A határsértők között akadtak olyanok, akik gyalog indultak neki az autópályán a Budapest felé vezető mintegy 170 kilométeres útnak.


12:51

Mint Auschwitz

Vándor Éva

A kontinens legsötétebb időszakait idézi a menekültválság a New York Times szerint. A lap szerint az európaiak a második világháború óta a legsúlyosabb humanitárius válságra készülhetnek. A most látott képek arról árulkodnak, hogy Európa nincs felkészülve egy hasonló krízisre, és noha sokan emberségről tettek tanulságot, a földrész még mindig ellenáll a bevándorlásnak. A lap Frölich Róbert főrabbit idézi, akinek a cseh rendőrök eljárásáról Auschwitz jutott eszébe. „Borzalmas volt látni azokat a képeket, ahol a rendőrök számokkal jelölték meg az emberek karját. Auschwitzra emlékeztetett. És aztán vonatokra tették az embereket felfegyverzett őrök kíséretében, hogy elvigyék őket egy táborba, ahol majd be lesznek zárva? Ezek a képek nyilván felidézik a holokausztot.”


12:50

De miért nem mennek vonattal?

Bordás Gábor

Tudósítónk arról kérdezgette az immár a BAH csomópontnál járó menekülteket, hogy miért vágtak neki a gyalog Ausztriának, amikor immár vonattal is mehetnének. Többen abban bíznak, hogy majd előb-utóbb felveszi őket egy busz, ahogy tegnap is történt, mások egyszerűen követik a „vezéreket”, és volt aki csak annyit mondott, hogy nincs jobb dolga. A hangulat mindenesetre egyelőre nagyon felszabadult.


12:49

A németek készen állnak

Vándor Éva

Németország a következő órákban tízezer menekült fogadására készült fel a Reuters jelentése szerint. A bajor rendőrség nagyjából dél és egy óra között várja a menekültek első hullámának az érkezését.


12:36

Szegeden gyanús lett a rendőröknek egy mikrobusz

Munkácsy Márton

Két magyar férfit őrizetbe vettek a rendőrök embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Kilenc szírt találtak a kocsijukban. Részletek a police.hu oldalán.


12:29

Átkelt az Erzsébet hídon a menet

Kovács Áron

menekültek, Erzsébet híd


12:25

Már Salzburgnál jár az első csoport

Kovács Áron

Az osztrák belügyminisztérium szerint szombat délelőttig mintegy 6500 menekült lépte át a határt, de a számuk estére meghaladhatja a tízezret is. A menekült első csoportjai már Salzburgban járnak, legalábbis a Der Standard című lap munkatársa mintegy négyszáz embert látott leszállni a RailJetről. Az osztrák újságíróknak a legtöbben azt mondták, hogy tovább akarnak menni Németország felé. Az embercsempészetet viszont még mindig üldözi a rendőrség, Salzburg közelében egy lengyel állampolgárt vettek őrizetbe, aki kisbuszával menekülteket próbált Németországba vinni.


12:25

Hajnali helyzetkép a határról

Kovács Áron

migráció, menekültek, Ausztria határátlépés


12:22

Beosztják az erejüket

Kránicz Bence

Tudósítónk szerint a Keleti pályaudvarról indult tömeg a járdán megy, egymást figyelmeztetik a rendezett vonulásra. A menet elején pedig direkt lassítanak a tempón, mondván, sokat kell még menniük. Most érnek át az Erzsébet-hídon Budára.


12:18

Lázár Kötcsén dohog

Munkácsy Márton

Az osztrák-magyar határon szolgálatot teljesítő burgenlandi rendőrség, „miután a szövetségi kormánytól nem kap világos utasítást", nem tudja, mit csináljon, ezért zárva tartja a határt, ami 10-30 kilométeres dugóhoz vezet ott. „A bevándorlók nem zavarják a közúti közlekedést, Ausztria mégis lezár" – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János arról is beszélt, hogy Vámosszabadiból 200 bevándorló tart az osztrák határ felé, majd jelezte: az osztrák állami szerveknek el kell dönteniük, mit fognak tenni.


12:04

Visszafordítják az autókat Hegyeshalomnál

Munkácsy Márton

A rendőrség a honlapján azt közölte, hogy a hegyeshalmi határátlépési pontnál 11 kilométeres a forgalmi torlódás. A személyautók vezetői kizárólag a 172-es kilométerszelvénynél, a határátlépési pontnál megfordulhatnak. Az autósok Rajkán keresztül Pozsony irányába, illetve a 85-ös számú főúton, Sopronon keresztül léphetik át a határt.


11:59

Kovács Áron

Közben a Keleti pályaudvaron ismét hatalmasra nőtt a sor a nemzetközi jegypénztár előtt, sokan várnak a nyugatra tartó vonatokra. Kollégánk szerint a MÁV nem is tudja tartani a lépést, a 11 óra után induló szombathelyi vonat késését már 150 percre teszi a vasúttársaság.


11:58

Kovács Áron

Tudósítónk több száz menekülttel találkozott a Blaha Lujza térnél, akik a Nyugati pályaudvarra érkeztek vonattal és gyalog mennek a Keletibe.


11:55

Irány Ausztria

Kovács Áron

Körülbelül ezer menekült indult útnak szombat délelőtt a budapesti Keleti pályaudvarról az osztrák határ felé, főleg fiatal férfiak. Úgy tudjuk, hasonló menet indult el Bicskéről, az ottani menekülttáborból is. Budapesten egyelőre rendezetten, a járdán mennek, rendőrt tudósítónk nem látott. Van, aki azt hiszi, hogy a város hatában vár rájuk egy busz, ami majd Ausztriába szállítja őket.