Menekültválság: Brüsszel Magyarországon is hotspotot állítana fel

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Ha szükséges, az Európai Unió Magyarországon is kész a menedékkérelmek feldolgozásában segítő úgynevezett hotspotot felállítani - mondta hétfőn a franciaországi Calais-ban Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős biztos.


Ilyen hotspotok hamarosan megkezdik működésüket az úgynevezett frontállamokban, Olaszországban és Görögországban. A létesítményekben uniós szakemberek igyekeznek minél gyorsabban megállapítani, hogy a menedékkérők közül ki jogosult védelemre, aki pedig nem kaphat menekültstátust, annak visszaküldéséről is gondoskodnak. A magyar álláspont szerint Magyarország nem frontállam, mert akik dél felől átlépik a határt, minden valószínűség szerint nem Magyarországon lépnek először az unió területére.


"Magyarország nyomás alá került, ahogyan Görögország és Olaszország is" - jegyezte meg a görög politikus, egyúttal tudatva, hamarosan ismét Magyarországra látogat.

Magyarország a 2014 és 2020 közötti pénzügyi időszakban a bizottság közlése szerint mintegy 85 millió euró uniós forrásra számíthat a migráció kezeléséhez, emellett a kormány a megnövekedett migrációs nyomás miatt 8 millió euró rendkívüli segítséget is kért, melyről a múlt héten Brüsszel úgy nyilatkozott, hogy a lehető leghamarabb, gyorsított eljárásban döntenek majd.