Menekültügy: Ausztria és Bajorország az olaszokra, görögökre mutogat

-

Bajorország és Ausztria közösen gyakorol nyomást az Európai Unióra a menekültek ellenőrizetlen beáramlásának feltartóztatásáért, erről a német tartomány belügyminisztere és az osztrák belügyi tárca vezetője állapodott meg szerdán a München melletti Taufkirchenben folytatott megbeszélésükön.


Joachim Herrmann bajor belügyminiszter a találkozó után tartott sajtótájékoztatón hangot adott annak a véleményének, hogy az Európai Bizottság tétlenül nézi az uniós szerződések megsértését Olaszország és Görögország részéről.


„Brüsszelben láthatóan nem foglalkoznak azzal, hogy a két országban »már egyáltalán nincs hatékony határellenőrzés«” - mondta a konzervatív CSU politikusa. Szerinte Görögország és Olaszország a schengeni övezet működésére vonatkozó szabályokat és a menekültügyet szabályozó dublini rendszer előírásait sem tartja be. Ezt a gondot Brüsszelben „a legmagasabb szinten kell kezelni, és ez alól senki nem vonhatja ki magát" - hangoztatta a belügyminiszter.


Bajorország korábban erősen bírálta Ausztriát is, amiért - a müncheni vezetés álláspontja szerint - Bécs nem tesz meg minden szükséges lépést az Olaszország, Görögország, és általában véve a Földközi-tenger térsége felől Németországra irányuló menekülthullám feltartóztatásáért. A viszály azonban már a múlté - derült ki a sajtótájékoztatón, amelyen a bajor belügyi tárca vezetője megértéséről biztosította osztrák kollégáját, és hangsúlyozta: Ausztria „egyedül nem tudja megoldani" az Olaszország és Görögország által okozott problémát.


A ZDF német országos közszolgálati televízió hírportáljának beszámolója szerint Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter sürgette, hogy az olasz és a görög határokon hozzanak létre ellenőrzőpontokat. Ezeken az állomásokon szét kell választani az „igazi" menekülteket és a hazájukat „gazdasági okokból elhagyó kivándorlókat", és utóbbiakat haladéktalanul vissza kell küldeni oda, ahonnan elindultak - fejtette ki a konzervatív ÖVP politikusa.
Hozzátette: „ha nem sikerül felszámolni a káoszt a kibocsátó országokban, akkor a káosz eljön hozzánk Európába".