Menekülttéma: Orbán Viktor kedvenc fegyveréhez nyúl

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Már dolgoznak az új kormányzati tájékoztató kampány ütős szlogenjein. A december elején induló akció a VS.hu információi szerint hasonlóan kemény üzenetekkel operál majd, mint a „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját” – mondatáról is elhíresült júniusi.


Nagy vihart kavart nyár eleji kampányához hasonlóan a kormány várhatóan ismét óriásplakátokon és hirdetésekben teríti majd bevándorlásellenes üzeneteit, de nem kizárt, hogy a témáról szóló, Orbán Viktor által írt levelet is eljuttatnak minden háztartásba.

A forma mellett információink szerint egyelőre még a kampány jelmondatait is keresi a miniszterelnök melletti politikai és kommunikációs stáb, annyi azonban biztos, hogy a tömeges bevándorlás mellett a múlt heti párizsi merényletekkel kézzel foghatóvá vált terrorveszélyre is fel kívánja hívni a figyelmet. (Sőt, egy a szervezésre és az ötletelésre rálátó kormányzati forrásunk szerint maga a terrorizmus szó is biztosan szerepel majd benne.)

A célba juttatandó üzenetnek mindemellett azt is sugároznia kell, hogy a magyar emberek biztonságban vannak, mert a kormány ura a helyzetnek, miközben az utóbbi hetek fő kommunikációs vonala, az unió által javasolt kötelező kvótarendszer elutasítása sem maradhat ki belőle.Annak kiötlésére, hogy miképp lehet mindezt egy (vagy néhány) frappáns gondolatba sűríteni, két hete sincs a Miniszterelnöki Kabinet szakértőinek, akikre a feladatot kiszignálták. Az akciót ugyanis még idén el kell indítani, mert a kampányhoz szükséges 380 millió forintot az idei költségvetésből még szeptember közepén különítették el

A területre rálátó kormányzati forrásaink szerint a 129 halálos áldozattal járó párizsi tragédia egyébként – bár nyilván sosem kívánt volna hasonlót – kapóra jött a kormánynak, a korábbi bevándorlásellenes kommunikáció lendülete ugyanis kezdett kifújni. A gyűjtési statisztikák szerint a Fidesz november elején indult kvótaellenes aláírásgyűjtése is ezen a héten, azóta pörgött fel igazán, hogy a kormánypárti politikusok Párizsra utalva tudják mondani, hogy a menekültek befogadása, esetleges ideküldése (a kvóták alapján) a terrorfenyegetettség szétterítését is jelentené Magyarországra.

A kormány a júniusi – csak látszólag a menekülteknek szóló – plakátkampányával a témára addig nem fogékony hazai közvéleményt akarta felrázni, ami a bevándorlás társadalmi elutasítottságát mérő kutatások szerint – és persze az országon időközben áthaladt migránsáradatnak is köszönhetően – sikerült is. Az újabb akciót éppen azért tervezte be már szeptember közepén, mert számított arra, hogy a határok lezárásával az addig érzékelhető probléma ismét eltávolodik majd az emberektől, a kvótarendszer elutasításáért vívott harc pedig – ahogy egy forrásunk fogalmazott –„nem ér el Mari néniiig”.