Menekülttábort létesítene Magyarországon egy cseh miniszter

Fotó: AFP / ADAM BERRY

-

A terheket elosztanák a visegrádi országok, de a tábor Magyarországon lenne. Orbán Viktor szombat délelőttje most biztos elromlott.


Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter úgy véli, hogy a visegrádi csoport (V4) közös erővel egy tábort létesíthetne Magyarországon, amelyben először regisztrálnák, majd elosztanák a menedékkérőket.

„A tábor mint hivatalos téma egyelőre még nem került napirendre, de szeretném előterjeszteni a kormányban” – mondta Stropnicky abban az interjúban, amelyet szombaton közölt a Právo című független cseh baloldali napilap.


Jelenleg Csehország tölti be a V4-ek soros elnöki tisztségét, és Prága ebből kifolyólag kezdeményez közös lépéseket a migrációs válság megoldása érdekében.

„A visegrádi négyes elnöklő országa vagyunk. Véleményem szerint jó lenne felajánlani a magyaroknak, hogy közös erővel egy tábort létesíthetnénk. Ezt azt jelenti, hogy egyikünk biztosítaná az ellátást, a másik a védelmet, megint más az orvosokat, az ágyakat” – fejtette ki elképzelését a cseh védelmi miniszter.


Kedden a lengyelek már szembefordultak a kötelező kvótát ellenző visegrádi országokkal. Az EU-s szavazáson pedig alulmaradt a visegrádi blokk. A mostani cseh nyilatkozat sem szolgálhat a menekültek befogadását ellenző Orbán Viktor örömére.