Menekültprobléma kipipálva

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Gyakorlatilag megszűnt a déli határszakaszon az illegális migránsok érkezése az országba - közölte a kormányszóvivő.


A déli határszakaszon a szerb, a horvát, valamint a szlovén részen hat embert fogott el a rendőrség a nap folyamán. Közülük egyet már a szlovén határszakaszon, az ideiglenesen visszaállított határellenőrzésnek köszönhetően - mondta Kovács Zoltán az M1 csatornán.

Összegzése szerint bár korai még bármilyen kijelentést tenni, de az intézkedések, amelyeket a magyar, illetve az európai határok, a schengeni övezet védelme érdekében hoztak, az első napon működtek. A szlovén határon bevezetett ideiglenes ellenőrzéssel összefüggésben jelezte: szombaton - a reggelt leszámítva - nem volt szükség ilyen típusú intézkedésre, a forgalom, az áruforgalom a megszokott rendben zajlott.

A magyar hatóságoknak ugyanakkor az előzetes értesítést követően megvan az a joguk, hogy ha szükséges, az ellenőrzést folytathassák - tette hozzá.

Mindez azután történt, hogy éjfélt követően Magyarország műszaki határzárral lezárta a magyar-horvát zöldhatárt. A magyar kormány ezt azzal indokolta, hogy a brüsszeli uniós csúcs még mindig nem tudta eldönteni az első lépést, nevezetes az unió külső, elsődleges határainak a védelmét.