Menekültnek álcázták magukat az adóellenőrök

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Taxisokat, büféket, boltokat ellenőriztek. Az esetek felében nem kaptak nyugtát, volt, hogy 200 forintért számították be az eurójukat.


Migránsnak álcázott tízfős pénzügyőr-csapat összesen 29 vizsgálatot tartott a napokban Szeged, Röszke, Mórahalom és Ásotthalom területén, és 14 jogsértést tapasztaltak, közölte a NAV. Mint írták, Csongrád megye azon településeit választották ki ellenőrzéseik célpontjaként, melyeken a Szerbiából Magyarországra belépő bevándorlók tömegesen áthaladnak, és különböző szolgáltatásokat vesznek igénybe.

Vendéglátó-ipari egységekben, kiskereskedelmi tevékenységet folytató gazdálkodóknál, valamint taxisoknál tartottak próbavásárlást. Angolul beszélve, több esetben euróval fizetve vásároltak különböző termékeket, például élelmiszereket, ásványvizet.

A próbavásárlások több mint felénél sem számlát, sem nyugtát nem kaptak, ezen kívül az eurót jóval a piaci ár alatt, 200 forintos árfolyamon számították át nekik. Két esetben taxiba szállt a „migráns csapat”, majd útjuk végén azt tapasztalták, hogy nem kaptak semmilyen bizonylatot. Egy benzinkúton a pénzügyőröknek 200 forinttal számították át az eurót, míg a következő, szerb állampolgárságú vásárlónak már 300 forinttal.

A jogsértések miatt eljárást indítottak, hiszen valamennyi szolgáltatás és áru ellenértéke, akár forintban, akár euróban, jövedelemnek minősül, azonban egyértelműen kiderült, hogy általában a migránsoktól származó bevétel után nem fizetnek adót.

A NAV munkatársai továbbra is fokozottan ellenőrzik az érintett területeken működő szolgáltatókat, hogy megakadályozzák az adóelkerülést és a tisztességtelen haszonszerzést - zárul a közlemény.