Menekültmentő konvojt szerveznek osztrák civilek

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Minden jel arra mutat, hogy az akció embercsempészetnek minősül. A szervezők polgári engedetlenségről beszélnek.


Vasárnap délelőtt fél tizenegykor indul Bécsből, a Práter stadion elől az autókonvoj, amely a nemzetközi vonatközlekedés leállítása miatt Magyarországon ragadó menekülteket akarja átszállítani német nyelvterületre. A szervezők szerint az osztrák kormány és az EU tétlenül nézi, ahogy Budapest utcáin emberhez nem méltó körülmények között táboroznak a menekültek. A kezdeményezéssel kapcsolatos fejleményeket az esemény oldalán lehet követni.


A szervezők arra kérik az osztrák kormányt, hogy érjék el a vasútállomások újranyitását, hogy menekültek „a szolidáris Osztrák Államvasutak szerelvényein” utazhassanak.

A facebookos esemény alatt már kilencszázan jelezték, hogy részt vesznek az akcióban. Ugyanakkor elkezdődött a vita is arról, hogy a menekültek autós szállítása az osztrák törvényekbe ütközik, embercsempészetnek minősül, és akár ötezer euró büntetést is vonhat magával. Az aktivisták szerint azonban a kezdeményezés nagyszabású polgári engedetlenség, tudatában vannak annak, hogy meg is büntethetik őket.

Az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtök esti sajtótájékoztatóján a tervezett akcióval kapcsolatban elhangzott: a rendőrség nemcsak a schengeni külső határszakaszon végez ellenőrzéseket, és amennyiben olyan cselekményt észlel, amely büntetőjogi kategóriába tartozik, megteszi a szükséges lépéseket.