Menekültkrízis: felkészül Szlovénia

Fotó: AFP / ELVIS BARUKCIC

-

Szlovénia megerősítette határait, mozgósította a rendőrséget, és helikoptereket rendelt a szlovén–magyar és a szlovén–horvát határra.


Sefic Bostjan belügyi államtitkár Lendván jelentette be, már biztos, hogy a városban regisztrációs központot hoznak létre. Egyelőre nem tudják, hány migránsra számítsanak. Hányat tudnak fogadni, kérdezte egy újságíró, erre azt mondta, „attól függ, mennyien jönnek”. A jelenlegi kapacitás 5-7 ezerre tehető, de mindenkiről gondoskodni fogunk - jelentette ki. A tömeg pedig szerinte csökkenni fog, hiszen ezeknek az embereknek nem Szlovénia az úti céljuk.

A szlovén kormány azt állítja, hogy tanult Magyarország példáján. A készenléti rendőrség számít rá, hogy a migránsok nem akarnak majd együttműködni, és nem kívánnak regisztrálni sem. Az illegális határsértőket szórólapokon látják el információkkal, és szervezetten szállítják őket a befogadóállomásokra. A kormány azt reméli, hogy a migránsok érzékelik a jó szándékot, és csökken a bizalmatlanság részükről.

Szlovénia teljesíteni fogja schengeni kötelezettségeit, és a migránsokat szervezetten csak akkor szállítja másik országba, ha az adott állam kifejezetten jelzi, hogy befogadja őket - hangsúlyozta le az államtitkár.

Horvátország az uniós előírásokra hivatkozva elkezdte regisztrálni a menekülteket, de Zoran Milanovic horvát miniszterelnök délelőtt azt mondta, nem fogják akadályozni átutazásukat. Ranko Ostojic horvát belügyminiszter már arról is szót ejtett, hogy ha kell, egyeztetnek Szlovéniával egy korridorról, amelyen a migránsok átmehetnek Ausztria felé. Az nyilvánvaló, hogy Horvátország, Szlovénia és Ausztria együtt igyekszik megoldani a helyzetet, már bejelentették, hogy Werner Faymann osztrák kancellár csütörtökön Zágrábba utazik, és Zoran Milanovic horvát kormányfő után találkozik Miro Cerar szlovén miniszterelnökkel is.