Menekültkrízis: eggyel több támogatója lett a kvótarendszernek

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

Szlovénia beadta a derekát. Tavasszal még csak 40 migráns fogadását ajánlotta fel, most már 2000-et is elhelyezne.


Szlovénia már nem ellenzi a menekültek elosztását szabályozó kötelező kvóta bevezetését az Európai Unióban, és hajlandó 2000 migránst befogadni - jelentette ki Karl Erjavec szlovén külügyminiszter. Elmondta: Szlovénia támogatja az Európai Bizottságnak a menekültek tagállamok közötti elosztását szabályozó javaslatát, és nagyon sajnálja, hogy egyes európai országok erre nem hajlandók. Utalt arra, hogy Magyarországot és Görögországot humanitárius válság fenyegeti, ami pedig szolidaritásra kötelezi a többi tagállamot. "Közös európai megoldást kell találni a menekülthelyzet kezelésére" - hangsúlyozta.

Az Európai Bizottság - pénteki brüsszeli bejelentés szerint - jövő szerdán olyan javaslattal akar előállni, amelynek értelmében az EU-tagországoknak 160 ezer menekült befogadását kellene átvállalniuk a három legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagállamtól, Olaszországtól, Görögországtól és Magyarországtól.

Szlovéniának közel kétmillió lakosa van, és az országban viszonylag magas az egy főre jutó éves bruttó hazai termék. A munkanélküliség azonban 12,5 százalékon áll, ami miatt Szlovénia korábban ellenezte a kötelező kvóta bevezetését.

A védelmi minisztérium illetékese a közszolgálati televíziónak csütörtök este azt mondta, hogy Szlovénia 5000 menekült befogadására alkalmas kapacitással rendelkezik. A migránsokat tíz településen helyeznék el az ország középső részén - tette hozzá.

Miro Cerar miniszterelnök tavasszal még a menekültek önkéntes alapon történő befogadását támogatta, és 30 menekült átvállalását jelezte abból a 40 ezer emberből, akiknek az átköltöztetését májusban indítványozta a brüsszeli bizottság Olaszországból és Görögországból.