Menekültközpontban járt a francia elnök

-

Francois Hollande kíváncsi volt, hogy amióta a szíriaiak elmenekültek a hazájukból, hogyan jutottak el Németországba és onnan Franciaországba. Találkozott mozdonyvezetővel, szájsebésszel, informatikussal és villanyszerelővel.


Francois Hollande francia államfő látogatást tett szombaton egy átmeneti szálláshelyen a Párizs közelében található Cergy-Pontoise-ban, ahol mintegy száz, Németországból átvett szíriai menekültet szállásoltak el. A másfél órás látogatás alatt – amelyről előzetesen nem értesítették a sajtót – a köztársasági elnök elbeszélgetett a menekültekkel, és ígéretet tett arra, hogy menedékkérelmüket két héten belül elbírálja a francia menekült- és hontalanügyi hivatal.

„A cél az volt, hogy a média kizárásával találkozzon az elnök azzal a száz szíriai menekülttel, akiket befogadtak a központban, és akik alig két napja tartózkodnak ott, hogy az elnök saját szemével győződhessen meg azokról a körülményekről, ahogy fogadták és elszállásolták őket” – közölte az Élysée-palota, amelynek honlapján fotókat is közzétettek a látogatásról.
Francois Hollande elsősorban arra volt kíváncsi, hogy amióta a szíriaiak elmenekültek a hazájukból, hogyan jutottak el Németországba és onnan Franciaországba. Az elnök elbeszélgetett egy 11 éves fiúval és mozdonyvezető apjával, egy szájsebésszel, egy informatikushallgatóval, egy vállalkozóval, egy villanyszerelővel, egy háztartásbeli anyával és egy építésvezetővel.

A belügyminiszter délelőtt fejenként 1000 eurós támogatást ígért azoknak a településeknek, amelyek szálláshelyeket hoznak létre 2017-ig annak a 24 ezer menekültnek, akiket az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszer alapján Franciaország hajlandó befogadni. A 36 ezer településvezető közül közel hétszázan vettek részt az egyeztetésen, köztük mind az ötven nagyváros képviselője, egyebek mellett Párizsból, Nantes-ból, Bordeaux-ból, Marseille-ből, Lyonból.Francois Hollande hétfőn jelentette be, hogy Franciaország a következő két évben befogad 24 ezer menekültet. A francia hatóságok még aznap jelezték, hogy szolidaritásból a következő napokban Franciaország átvesz ezer olyan menekültet Németországból, akik az elmúlt napokban érkeztek a szomszédos országba. A szíriai, iraki és eritreai menekülteket átmenetileg három, Párizs környéki településen szállásolták el a Francia Vöröskereszt és humanitárius szervezetek segítségével. A menekültkérelmek gyorsított elbírálása után önkormányzatok által önkéntes alapon felajánlott lakásokba költöztetik őket.