Menekültellenes tank okozott felháborodást egy bajor településen

-

Steinkirchenben a helyi karneválon egy tankutánzattal is felvonultak, amelynek oldalára azt is felírták: „menekültelhárítás”. A rendőrség közösség elleni izgatás miatt nyomoz.


Vasárnap délután tartották mintegy 500 ember részvételével a helyi karneváli felvonulást az észak-bajorországi Steinkirchenben . Az egyik járművet tanknak dekoráltak, az oldalán pedig olyan feliratok voltak olvashatóak, mint a „menekültelhárítás”, vagy „menekültügyi törvény III.” (Németországban jelenleg is vitáznak a pártok a második menekültügyi törvényről). A jármű oldalára az első és második világháborúban a német hadsereg több fegyverneme által használt fekete-fehér Balkenkreuz-keresztet is felfestették.


A kocsiról egy német komikus, a szociáldemokraták helyi képviselője, Florian Simbeck rakott ki képeket a Facebook-oldalára, és a karnevál szervezőit azzal támadta, hogy „miként tudták ezt jóváhagyni?”

A szervezőegyesület azzal védekezett, hogy tagjai között nincsenek radikális tendenciák, és a farsangi felvonuláson az ott elszállásolt menekültek is részt vettek.

Az egyesület elnöke, Tobias Winkelmeier a Bayerische Rundfunknak úgy nyilatkozott, a tank már évek óta a felvonulás része, és eddig még nem érkezett miatta kritika. Hosszasan nem akart védekezni, de azt elmondta, a felvonulás előtt a rendőrség jóváhagyta a tank szerepeltetését.

A rendőrség úgy nyilatkozott, hogy noha gyanújuk szerint közösség elleni izgatás történhetett, a farsangi mulatságoknak mindig van valamennyi művészi szabadsága.