Menekültekről forgat filmet Aj Vej-vej

Fotó: AFP / SAKIS MITROLIDIS

-

A Gázai övezetbe látogatott Aj Vej-vej világhírű kínai művész, aki a közel-keleti menekültekről forgat dokumentumfilmet.


A politikai aktivistaként is ismert művész tízfős stábbal érkezett kedden a térségbe Izraelen keresztül. A dokumentumfilm a háború elől a szomszédos országokba menekült sok millió szíriai sorsát mutatja be, akik életük veszélyeztetésével próbálnak csónakokkal Európába jutni.

Aj Vej-vej szerdán elmondta: azért számol be a filmben a palesztin menekültek helyzetéről is, mert ők szenvednek a legrégebben attól, hogy nincs hová menniük, és nagy számuk rendkívül megnehezíti ügyük bármilyen rendezését.

Az 1948-ban otthonukat elvesztett palesztinok és utódaik száma az ENSZ becslései szerint több mint ötmillió.


A művész a forgatócsoporttal három napot tölt a Gázai övezetben


„A palesztin menekültek valóban nagyon fontos szereplői az egész menekülthelyzetnek” – jelentette ki a művész, hozzáfűzve, hogy mivel ekkora népességről van szó,„"nem egyszerű” megoldást találni a helyzetükre.

Aj Vej-vej és stábja Jordániában, Törökországban, Görögországban és számos más országban forgatott eddig, ahol szíriai menekültek élnek.


A művész szerint a dokumentumfilm 2016 végére lesz kész


A művész a forgatócsoporttal három napot tölt a Gázai övezetben, ahol menekülttáborokat keresnek fel. Az egyre nehezebb gázai életkörülményeket is dokumentálni akarják. „A körülmények hihetetlenek. Gáza tényleg szenved az elszigeteltség és a blokád miatt” – mondta Aj Vej-vej.

A művész szerint a dokumentumfilm 2016 végére készül el. A premier előtt Aj Vej-vej egy kiállítást is rendez a menekülttémával kapcsolatos alkotásokból.