Menekülteket szállító magyar furgont kaptak el Csehországban

-

A 48 menekültet szállító kocsi sofőrje elmenekült a helyszínről.


Magyar rendszámú furgont 48 menekülttel a rakodóterében tartóztatott fel pénteken délelőtt a rendőrség a nyugat-csehországi D5-ös autópályán – közölte Jana Tomková cseh rendőrségi szóvivő. Nagy valószínűséggel szíriai, iraki és afganisztáni menekültekről van szó, akik között hat nő és hat gyermek is volt.

A furgon sofőrje elmenekült a helyszínről. A rendőrség bűncselekmény gyanúja miatt vizsgálatot indított az ügyben.


Autóbuszt küldtünk a helyszínre, amely az idegenrendészet egyik épületébe szállítja a menekülteket. Miután tolmácsokat biztosítunk, megpróbáljuk megállapítani identitásukat, állampolgárságukat, s a kihallgatási jegyzőkönyvek felvétele után a törvény szerint fogjuk kezelni őket

– jelentette ki Tomková. Megjegyezte: ez annyit jelent, hogy menekülttáborokba szállítjuk őket.

A magyar rendszámú furgont a Prágát a német határon fekvő Rozvadovval összekötő D5-ös autópálya 85. kilométerénél ellenőrizte a rendőrség.

Rövid időn belül ez már a második csehek által feltartóztatott magyar rendszámú teherkocsi, amely menekülteket szállított Németország irányába. Július 31-én szintén a D5-ös autópályán egy magyar kamionban 76 külföldi állampolgárt talált a cseh rendőrség. A magyar kamion sofőrje és kísérője ellen büntetőeljárást indítottak a cseh hatóságok.