Susan Sarandon és Ferenc pápa is esélyes a Nobel-békedíjra

-

Az afganisztáni női kerékpárcsapat, az Iszlám Állam harcosai által megerőszakolt nők jogaiért küzdő aktivista, a Kósz szigeten működő, menekülteket segítő önkéntesek, illetve Ferenc pápa is bekerült a Nobel-békedíj jelöltjei közé.


Az öttagú norvégiai Nobel-bizottság általában több mint 200 jelölést kap a nagy presztízzsel járó díjra. A jelöltállítási határidő hétfőn járt le, de egyes nevek már kiszivárogtak

Audun Lysbakken norvég parlamenti képviselő jelölte Nadia Murádot, aki korábban a szélsőségesek szexuális rabszolgaságából szökött meg, hogy később az iszlamisták áldozataiért emeljen szót. „Olyan békedíjat szeretnénk, amely felrázza a világot a szexuális erőszak elleni küzdelemben” – mondta Lysbakken.

Ugyanő egy kongói orvost, Denis Mukwegét is jelölt a díjra, aki a kongói polgárháború szexuális erőszakot elszenvedett áldozatait is kezeli.

Desmond Tutu püspök Ferenc pápát jelölte, de emellett támogatta a Római Klub, illetve Herman Daly közgazdász jelölését is „a fenntartható fejlődés globális megértésében játszott jelentős hozzájárulásuk miatt”.

A BBC számolt be arról, hogy több mint 230 tudós különböző egyetemekről, pédául a Harvardról és Oxfordból görög önkéntescsoportot jelölt Kósz szigetéről, onnan, ahol sok, Törökország felől érkező menekült ér partot.

Az afgán női kerékpárcsapatot és ezzel egyben „az emberiség legdemokratikusabb közlekedési eszközét” 118 olasz parlamenti képviselő támogatta.

Susan Sarandon amerikai színésznőt a görög olimpiai bizottság és értelmiségiek jelölték, amiért karácsonykor Görögországban segített menekülteken.

Megfigyelők szerint Edward Snowden is a jelöltek listájára kerülhetett, aki 2013-ban leplezte le az NSA titkos adatgyűjtési gyakorlatát. Emellett a kolumbiai béketárgyalások résztvevői is a jelöltek között lehetnek.

Olav Njoelstad, a Nobel-bizottság szavazati joggal nem rendelkező titkára szerint a jelölést végzők, köztük a nemzeti parlamentek képviselői és a korábbi Nobel-békedíjasok is, gyakran az utolsó percben lépnek, így a határidő utolsó napján is új nevek áradatával szembesül a bizottság. Njoelstad hozzátette, minden olyan jelölést figyelembe vesznek, amelyet legkésőbb február 1-jén feladtak.

A Nobel-békedíj az egyetlen, amelyet nem a díjalapító svéd Alfred Nobel hazájában, hanem Norvégiában, Oslóban ítélnek oda és adnak át.