Menekülteket fogtak a magyar–román–szerb határnál

-

Két afgán határsértőt kaptak el, azt mondják, eltévedtek.


A határsértőket a romániai Óbéb térségében vették őrizetbe kedd délután. A két afgán férfi azt mondta, Magyarországon át akartak Németországba jutni, de eltévedtek, ezért kerültek román területre. Azt kérték, engedjék őket vissza Szerbiába.

Hasonló eset az elmúlt 24 órában nem fordult elő, de az nem ritka, hogy a román határőrök magyar vagy szerb határsértőket állítanak meg a térségben, akik tévedésből léptek román területre.

Szeptemberben eddig a magyar–román határ hivatalos határátkelőhelyein fogtak el olyan szír és afgán migránsokat, akik gépkocsikba rejtőzködve próbáltak bejutni a schengeni övezetbe.

Szijjártó Péter külügyminiszter kedden jelentette be, a magyar–román határon, a magyar–szerb–román hármashatártól „ésszerű távolságig” húzódó kerítés megépítésének előkészítéséről döntött a kormány. A miniszter szerint azért van szükség erre, mert a magyar–szerb határon épített kerítés hatására az embercsempészek megváltoztathatják útvonalukat, így a bevándorlási nyomás egy része áttevődhet Románia irányába.