Menekülteket fogadott be otthonába egy német konzervatív képviselő

-

A politikus munkát is keresett a két eritreai férfinak – számolt be róla a BBC.


Martin Patzelt az Angela Merkel által vezetett CDU parlamenti képviselője Frankfurt an der Oder közelében lakik az ország keleti határánál. A kér eritreai férfit egy hónapra fogadta be, és munkát is segít nekik találni.


A politikus a német ARD-nek úgy fogalmazott, az ilyen kezdeményezések segíthetnek a menekültekkel szembeni ellenségeskedés megszabadulni.

Patzelt a 19 éves Habetet és a 24 éves Awetet fogadta be, akik együtt laknak a ház tetőterében a képviselő egyik felnőtt fiával. A két eritreaival először a helyi templomban találkoztak, és angolul próbálnak meg kommunikálni, de már német nyelvleckéket is vesznek.

Habetnek és Awetnek munkát is talált a konzervatív képviselő, egyikőjük egy helyi szupermarketben dolgozik, míg a másik a helyi önkormányzatnál.Az eritreai tekintélyelvű kormányzat arra kényszeríti az állampolgárait, hogy katonai szolgálatot teljesítsenek, gyakran sok éven át és siralmas körülmények között.

A szíreknek és az eritreaiaknak Németország általában menekültstátuszt ad, amely lehetővé teszi nekik, hogy ott maradjanak. Azonban az országban egyre nagyobb a nyomás a kormányzaton a folyamatosan növekvő számú – és elsősorban a Földközi-tengeren átkelő – menekült miatt, és azért, mert egyre több pénzt kell előteremteniük ehhez.