Menekültek százait szállító hajókat állítottak meg a líbiai hatóságok

-

Olaszországba tartó hajókat állítottak meg a líbiai hatóságok az elmúlt három napban, fedélzetükön több száz afrikaival - közölte egy líbiai biztonsági tisztviselő kedden.


A tripoli hatóságok hetven afrikai menekültet vettek őrizetbe kedden még Líbiában, akik embercsempészekre vártak, hogy a dél-olaszországi Lampedusa szigetre szállítsák őket hajóikon - mondta a líbiai bevándorlási hivatal egy magas rangú tisztviselője.


Az elmúlt három napban pedig legalább két hajót állítottak meg a líbiai hatóságok, már a tengeren, az egyiken mintegy 250 szenegáli, ghánai, etiópiai és más afrikai országból származó menekülttel. A másik feltartóztatott hajón pedig etiópiai és eritreai menekültek tartózkodtak. A hatóságok a hajók feltartóztatása után mintegy 600 menekültet vettek őrizetbe.

A menekülteket gyakran túlzsúfolt menekülttáborokban őrzik, ahonnan akár hónapokig nem engedik ki őket - közölték emberi jogi szervezetek.


Vasárnapra virradóra mintegy nyolcszáz ember veszett a tengerbe amiatt, hogy egy menekülteket szállító hajó elsüllyedt a Földközi-tengeren Olaszország és Líbia között.
Az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozót hívott össze csütörtökre a migráció megfelelő kezelésének megvitatására.