Menekültek között szivárgott Németországba egy terrorista

-

A menedékkérők között elvegyülve szivárgott be Németországba az a magát szíriai állampolgárnak mondó algériai férfi, aki az Iszlám Állam megbízásából készített elő merényletet, és akit társaival csütörtök hajnalban kapcsoltak le.


A Die Welt című lap és a dpa hírügynökség értesülései szerint a 34 éves férfi kapcsolatban állt az Iszlám Állam külföldi merényletek tervezéséért felelős embereivel, és valószínűleg a dzsihadista szervezet megbízásából szivárgott be Németországba, hogy terrortámadást készítsen elő.

A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) hívta fel a fővárosi hatóságok figyelmét egy csoportra, amely a belső elhárításért felelős hivatal információi szerint feltehetően az Iszlám Államhoz hű emberekből áll, és részt vesz Berlinben elkövetendő terrorcselekmény tervezésében. Konkrét helyszínről és időpontról nem szóltak az információk.

A közlemény szerint a berlini hatóságok a január 10-én kapott adatok alapján megfigyelték a csoportot, majd lecsaptak rájuk.

Az egy időben három tartományban végrehajtott razzia során öt embert előállítottak és kihallgattak. Négyet közülük súlyos állam elleni erőszakos bűncselekmény előkészítésével gyanúsítanak. A fő gyanúsítottat őrizetbe vették. A férfi a közlemény szerint katonai kiképzést kapott Szíriában, és 2015 végén érkezett családjával Németországba. Szír iratokkal menedékkérőként regisztrálta magát, egy észak-rajna-vesztfáliai befogadóállomáson találták meg. Őrizetbe vették 27 éves feleségét is, aki ellen más ügyben nemzetközi körözés volt érvényben.

Őrizetbe vettek továbbá egy 49 éves férfit, akit okirat-hamisítás miatt eleve köröztek. Az illető 2000 óta Berlinben él, 2013-ban távozott az országból, és egy év múlva hamis francia papírokkal visszatért.

A negyedik kihallgatott személy 25 éves, egy alsó-szászországi menekültszálláson lakik, és a hatóságok szerint kapcsolatban áll a belgiumi iszlamista szubkultúrával, amelyből kikerült a tavaly novemberi párizsi merényletsorozat több elkövetője. Az ötödik kihallgatott személy 30 éves, berlini, 2004 óta Németországban él - áll a közleményben.

A BfV elnöke, Hans-Georg Maaßen pénteken a ZDF közszolgálati televíziónak elmondta: a hatóságoknak nincs tudomásuk arról, hogy a gyanúsítottak a közeljövőben elkövetendő terrortámadást szerveztek. Szavai szerint arról lehet szó, hogy merénylet előkészítésének kezdeti szakaszában leplezték le a csoportot.