Menekültek holttestére bukkantak Bulgáriában

-

Az ENSZ aggódik. Ősszel Bulgáriában történt az első olyan eset, hogy határőr halálosan meglőtt egy menekültet.


Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága rendkívüli aggodalommal értesült arról, hogy két holttestet találtak Bulgária Szerbiával közös határán. A két férfi nagy valószínűséggel a nem-hivatalos határátkelő helyeken át a biztonság reményében Európába igyekvő menekültek és bevándorlók közé tartozott.

Az UNHCR-t egyúttal továbbra is aggasztják azok a jelentések, amelyek változatlanul arról számolnak be, hogy Bulgária határán visszafordítanak menedékkérőket, illetve amelyek az országon belül velük szemben elkövetett visszaélésekről szólnak. Feltételezhető, hogy sokan azok közül, akiket visszaküldtek az ország határáról, nemzetközi oltalomra szorultak volna - állapítja meg a nemzetközi szervezet.

Mindezeket az aggályait az UNHCR a szófiai hatóságok felé is tolmácsolta, és az ENSZ menekültügyi szervezete azt sürgeti, hogy a hatóságok indítsanak alapos vizsgálatot.

Októberben a bolgár határőrök lelőttek egy afgán menekültet a török határon. A férfi egy nagyobb, mintegy ötvenfős, 20-30 éves fiatalemberekből álló csoporttal lépett illegálisan bolgár területre, ahol Szredec város közelében feltartóztatták őket a határőrség és a rendőrség járőrei. Mivel a csoport tagjai ellenálltak, az egyik tiszt riasztólövést adott le, és valószínűleg egy visszapattanó lövedék megsebesítette az egyik menekültet, aki a kórházba szállítás közben belehalt a sérülésébe.