Menekültek fogták el a feltételezett merénylőt Németországban

Fotó: MTI/EPA/DPA / HENDRIK SCHMIDT

-

Azt még nem tudni, hogy került a szírek lakásába. De átadták a rendőröknek.


Lipcsében 3 honfitársa felismerte és elfogta azt a szír menekültet, akit robbantásos merénylet előkészítése miatt országszerte kerestek. Vasárnap késő este egy rendőrőrsön jelentkezett egy szír állampolgár, mert lakótársaival a körözési fotó alapján felismerték, elfogták és megkötözték a gyanúsítottat. A gyanúsítottról egy mobiltelefonos felvételt is mutatott – mondta Jörg Michaelis, a szászországi rendőrség vezetője.

A rendőrök röviddel éjfél után őrizetbe is vették a gyanúsítottat. A rendőrség nem erősítette meg a Spiegel információját, hogy Dzsaber al-Bakr a lipcsei főpályaudvaron az őt végül elfogó szíriaiakat kérte meg, hogy adjanak neki hajlékot egy éjszakára.


Honfitársai fogták el


Jörg Michaelis szerint egyelőre a nyomozás tárgya, hogy a gyanúsított miként került a lipcsei lakásba. Mivel nem akarják veszélybe sodorni a szíreket, ezért információkat sem adnak ki róluk.


Az interneten keresett

Köszönet jár mindenkinek, aki közreműködött a gyanúsított elfogásában, így a szíriai állampolgároknak is – mondta Markus Ulbig szászországi belügyminiszter. A szövetségi kormány szerint is elismerés és köszönet jár a szíriai tanúnak – mondta Ulrike Demmer, a szövetségi kormány helyettes szóvivője.

A nyomozás eddigi adatai alapján Dzsaber al-Bakr kapcsolatban állhatott az Iszlám Állam terrorszervezettel, és valószínűleg robbanómellényt akart készíteni. Az még nem ismert, hogy hol akart merényletet elkövetni, meglehet, hogy még nem választott célpontot.

A 22 éves gyanúsított tavaly februárban menedékkérőként érkezett Németországba, júniusban menekült státuszt kapott. A szászországi Eilenburgban volt a bejelentett lakóhelye. Az idén szeptemberben vonta magára a hatóságok figyelmét azzal, hogy pokolgép készítéséhez szükséges információkat keresett az interneten. Szombat kora hajnalban próbálták meg őrizetbe venni egy chemnitzi lakótelepen. Amikor a rendőrök egy terrorelhárító egységgel a helyszínre érkeztek, még csak azt tudták, hogy melyik épületben tartózkodik, de azt nem, hogy melyik lakásban.

Kora reggelre állapították meg, hogy melyik lakásban van, de akkor távozott az épületből, és nem sikerült feltartóztatni. Egy figyelmeztető lövést is leadtak, hogy álljon meg. Célzott lövést azért nem tudtak rá leadni, mert másokat is veszélyeztettek volna – mondta Michaelis.


Ellenőrzést követelnek

A lakásban aceton-peroxidot (TATP) találtak, és a rendkívül veszélyes és instabil robbanószer mellett gyutacsokat és más, pokolgép készítéséhez szükséges anyagot is lefoglaltak. A gyanúsítottnak egy társa is lehetett, a lakás 32 éves, menekült szír bérlője, őt őrizetbe vették.

A szövetségi legfőbb ügyészség szerint 1,5 kilogramm robbanószert foglaltak le, valamint olyan tárgyakat, amelyek alkalmasak robbanómellény készítésére. Kiemelték, hogy a gyanúsított „rendkívül professzionálisan” járt el, de egyelőre nincs arra utaló nyom, hogy választott volna célpontot tervezett robbantásos merényletéhez.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) újra azt követeli, hogy valamennyi menedékkérőt és menekültet vonjanak biztonsági ellenőrzés alá. Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU elnöke szerint az ellenőrzést a hírszerzés bevonásával kell elvégezni.