Menekültek ezrei rohamozták meg a görög-macedón határt

Fotó: AFP / ROBERT ATANASOVSKI

-

Hiába próbálta villanógránátokkal visszatartani őket a rendőrség, több száz, majd több ezer - menekült egyszerűen elszaladt mellettük. A céljuk, hogy Magyarországon keresztül eljussanak Nyugat-Európába.


Zömében a szíriai háború elől menekültek el azok a csoportok, amelyek a görög-macedón határon rekedtek az elmúlt napokban, miután Macedónia csak szakaszosan engedi be az országba a Nyugat-Európában megélhetést kereső embereket. Az incidens állítólag akkor történt, amikor a macedón rendőrök egy kisebb csoportot akartak átengedni, amelyben kisgyerekek is voltak. Amikor a biztonsági erők megpróbálták elvágni a többiek útját, többen megsérültek - tudósított a BBC az AP amerikai hírügynökség helyszínen lévő újságírójára hivatkozva.

A macedón külügyminiszter, Nikola Poposki a BBC-nek azt mondta, hogy az elmúlt néhány napban drámaian megnőtt a határukhoz érkező menekültek száma, és kétmilliós országuk nem képes a naponta három, három és félezres áradatot kezelni. A brit tudósító egyúttal megjegyezte, hogy Magyarország elérése azért fontos a menekültek számára, mert ha határon belülre kerülnek, akkor már a schengeni övezetben vannak, vagyis újabb ellenőrzések nélkül szabadon mehetnek bárhová az unió területén, kivéve Nagy-Britannia és Írország.Macedónia pénteken az északi és a déli határai mellett is szükségállapotot hirdetett, mivel naponta több ezer bevándorló és menekült próbál keresztüljutni az országon Nyugat-Európa felé.


Pénteken reggel még könnygázzal próbálták megfékezni a görög határon összezsúfolódott menekülteket, a macedón köztársasági elnök pedig elrendelte a hadsereg bevetését is a két határőrizeti zónában, valamint az ezek közötti közlekedési folyosón. A belügyi szóvivő délután azt jelentette be, hogy az ország ismét beenged bevándorlókat, de csak annyit, amennyit el tud látni és képes elszállítani.Szkopjéban csütörtökön jelentették be, hogy a macedón kormány kihirdette a rendkívüli állapotot az ország déli és északi határsávjában a balkáni államba érkező migránstömegek miatt. A macedón rendőrség a macedón-görög határszakaszon járőrözik, ahol megpróbálják megakadályozni a migránsokat abban, hogy bejussanak az országba.


Nikola Gruevszki macedón kormányfő a rendkívüli állapotot bejelentve azt hangsúlyozta: országának nincs kapacitása arra, hogy ellássa és segítse a naponta az országba érkező mintegy kétezer migránst. Csak az utóbbi egy hónapban majdnem 39 ezer migránst regisztráltak Macedóniában, többségük Szíriából indult útnak.