Megérkeztek a menekülteket szállító buszok a határra

Fotó: Kummer János

-

Lázár János bejelentette, nem tudnak tovább várni senkire, mivel az országban gyakorlatilag ellehetetlenült a közlekedés, a kormány maga ajánlotta fel a menekülteknek, hogy elviszi őket Hegyeshalomra. A konvoj szombat reggel megérkezett a határra, innen osztrák buszok viszik őket tovább Németország irányába és Bécsbe. Előzmény: Dél körül – a kormány szerint – 1200-an indultak el gyalog Bécs felé az autópályán, miközben az ország több helyen is csatatérré változott. Röszkén és Bicskén a menekültek erőszakkal kitörve elhagyták addigi helyüket, Röszkén a rendőrök könnygázt vetettek be, Bicskén meghalt egy menekült. Budapest belvárosában sem volt nyugalom, ott a focihuligánok balhéztak, a Keletinél menekültekre támadtak, majd a Fradi-pályánál harcoltak a rendőrökkel a magyar román előtt.


07:09

VS.hu

Megérkeztünk a menekültekkel együtt Hegyeshalomra a határra. Magyar és az osztrák határ között a senki földjén megáll buszunk. A menekültek itt átszállnak osztrák rendszámú buszokba. Az áthaladás nagyon lassú, mert addig nem lehet leszállni a magyar buszokról, míg nincs hely az ausztriai csatlakozáson. A buszok és az autók ugyanabban a sorban állnak, így több kilométeres az autósor a határ előtt. Egy osztrák rendőrtől tudjuk, innen vagy Bécsbe vagy Németországba mennek tovább a járatok. Az emberek az úti célról a buszon kapnak tájékoztatást. Üdvrivalgás, taps nincs. Mindenki elcsigázott és kiégett.


02:47

Lebhardt Olivér

Ha jól számoljuk, 34 busz van az M1-esen. Közben elszáguldott mellettünk a buszkaraván a Keletiből.


02:39

Lebhardt Olivér


02:32

Már korábban is felvehették volna a menetelőket

Lebhardt Olivér

Beszéltünk az egyik buszsofőrrel, aki azt mondja: már 8 órakor szóltak nekik, hogy jönni kell. 10-re érkeztek meg, de egy közeli benzinkútnál kellet várakozniuk addig, amíg egyéb utasítást nem kaptak. (Helyszín: M1-es autópálya)


02:14

Kisebb verekedés

Lebhardt Olivér

4 busz megtelt Zsámbék mellett az M1-esen. Amikor a helyszínre érkezett tudósítónk, kisebb dulakodás történt. Feltehetőleg a kevés hely miatt alakult ki nézeteltérés, de hamar lenyugodtak a kedélyek, további 10 busz érkezett. Főleg sárga buszok, az egyikre rá van írva, hogy Pilis. Ránézésre a Pest megyei helyközi járatokat fogták hadra az éjszakára. Állítólag reggelig összesen 30 busszal szállítják majd a menekülteket Hegyeshalomra.


01:52

Megérkeztek a buszok

Lebhardt Olivér

Tudósítónk Zsámbék mellett együtt éjszakázik az autópályán a menekültekkel. Éppen, amikor már elaludtak volna, a menekült menet vezetője piros pólóban megafonnal ébresztett többeket, és arról tájékoztatott, hogy megérkeztek a buszok, amelyek elviszik az embereket Ausztriába és/vagy Németországba. A hír gyorsan terjed, az emberek szedelőzködnek. Mindenki nagyon lelkes – a korábbi kételkedésnek nyoma sincs, ami Lázár bejelentése után még általában jellemezte azokat, akikkel beszélgettünk.


A felhajtótól körülbelül 300 méterre meglátjuk a buszokat, melyeket szemmel láthatóan a Máltai Szeretet Szolgálathoz tartoznak. Két kisbuszon máltais logó van, és a segítők kabátját is a piros máltai kereszt díszíti. Egy segítő megerősíti, hogy a buszokat a Máltai és a kormány közösen szervezte.


01:00

Ausztria beengedi a Magyarországról érkező menekülteket

MTI

Ausztria a szükséghelyzet miatt beengedi a Magyarországról érkező migránsokat - jelentette be szombatra virradó éjszaka Werner Faymann osztrák kancellár.

Ausztria és Németország megengedi, hogy a migránsok az országukba utazzanak - tájékoztatta a kancellár Orbán Viktor miniszterelnököt pénteken késő este telefonon, Angela Merkel német kancellárral való egyeztetés után.

Faymann kijelentette: egyébiránt elvárják, hogy Magyarország teljesítse az európai kötelezettségeit, beleértve a dublini egyezményt is.


23:52

Windisch Judit

Megérkeztek a buszok az M1-es 27-es kilométeréhez, vízzel és élelemmel - írja az Origo. A legtöbb menekült már lefeküdt aludni.


23:45

Az osztrák rendőrség és a Vöröskereszt felkészült a menekültek fogadására

MTI

Az osztrák rendőrség és a Vöröskereszt felkészült a Magyarországról Ausztria irányába úton levő menekültek százainak fogadására, s elsősorban az emberek orvosi és a humanitárius ellátására koncentrálnak - közölte az osztrák belügyminisztérium péntek késő este.

A közlemény szerint mindegyikük benyújthat menekültkérelmet Ausztriában és erről a tárca tájékoztatja a migránsokat. Hangsúlyozták: minden kérelmet egyedi és objektív eljárási keretek között bírálnak majd el. Ausztria megvizsgálja a menekülteljárás lefolytatásának körülményeit a Dublin III. rendelet értelmében, adott esetben az illetékes uniós országba küldhetik vissza a kérvényezőt - áll a közleményben. Amennyiben a menekült nem akar benyújtani kérelmet Ausztriában, úgy kényszerítő intézkedéseket csak az arányosság elve alapján alkalmaznak majd.

Az osztrák hatóságok számára most az a legfontosabb, hogy megakadályozzák az emberi tragédiákat, a végső cél pedig az, hogy fenntartsák a biztonságot és a rendet. A rendőrség együttműködik a segélyszervezetekkel is.

A jelenlegi helyzet megoldása csak az európai szolidaritás szellemében valósulhat meg - áll a közleményben. Az APA osztrák hírügynökség kérdésére, miszerint küldenek-e buszokat a határhoz, a minisztérium egyelőre nem közölte, hogy miképpen fogják a menekülteket átvezetni a határon.


23:36

Van egyáltalán 100 szabad busz?

Windisch Judit

Az Index közlekedési szakértője szerint nincs ennyi szabad busz az országban, hacsak le nem állítják a fél BKV-t. Egy sima vonatpótláshoz is több megye dobja össze a buszokat, amit már hetekkel előre megszerveznek, nem másnap reggelre. A szakértő azt sem érti, a Keletiből miért nem vonattal viszik inkább a menekülteket a határig.


A győri vonat egyelőre nem jár, sok menekült megy a síneken.


23:27

Már úton vannak a buszok

Windisch Judit

Az Origo azt írta, az imént érkezett hat „Különjárat” feliratú BKK busz üresen továbbhajtott a Keleti pályaudvarról, anélkül, hogy felvett volna menekülteket.


Az M1-es 27-es kilométerénél a dugóban állva látta a lap egyik olvasója, hogy 13 busz halad a menekültek felé rendőri felvezetéssel.


23:14

Windisch Judit

Civil csoport szerveződik itthon is a menekült családok elszállásolására, Békefészek néven.


23:00

Egyes osztrákok is kedvet kaptak a kerítéshez

Kovács Áron

A határon felhúzandó kerítés ötlete ragadós, Ausztriában is ezt javasolja Heinz-Christian Strache, a szélsőjobboldali FPÖ elnöke, aki egy bécsi kampánygyűlésen beszélt pénteken, még Lázár János bejelentése előtt. Azt még Strache sem tagadja, hogy a háborús övezetből érkezőket segíteni kell, de azoknak nem, akik „gazdasági menekültek” és megtagadják az integrációt. Utóbbira példaként azokat említette, akik kifogásolják például a feszületet az osztálytermek falán, vagy a karácsonyfa állítását.

Bécsben október 11-én tartanak helyi választásokat. A bevándorlásellenes FPÖ idén már több sikert is elkönyvelhetett. Május végén Stájerországban, a tartományi választáson a szélsőjobboldali párt több mint 16 százalékpontot javított az öt évvel ezelőtti eredményéhez képest, és 27,1 százalékos eredményt ért el.

Burgenlandban 15 százalékot kaptak, és a szociáldemokratákkal koalícióban kormányozzák a Magyarországgal szomszédos tartományt.


22:58

Schultz Antal

Az M1-esen menetelők között még nem ment nagy híre a buszos lehetőségnek, a menet vezetőjének külön is mondták, hogy ez hivatalos és biztos az egész.


Nagyon sokan lefeküdtek aludni a pihenőnél.

Nagyon sok önkéntes érkezik még mindig, takarót raknak azokra az alvó emberekre, akiknek nem jutott. Orvosok is érkeznek a helyszínre, próbálják kideríteni, kinek van problémája.

Néha csöpög az eső, nagyon sok menekültnek viszont csak egy pokróca van, van, akinek nem jutott hálózsák, ami egy darabig nagyobb védelmet adhat. A zsámbéki pihenőnél 5 sátor van - 1 illetve 3 személyesek -, és három strandsátor.


22:51

A Népligetnél még balhé van

Kakas Péter

Továbbra is tart a balhé odakint, a stadionban arra kérik a szurkolókat, hogy ne a Népliget felé hagyják el a stadiont, mivel ott rendőri intézkedés folyik. A 21 ezer magyar drukkert a Nagyvárad tér felé terelik, a közel ezer román szurkolót még nem engedik ki a stadionból.


22:51

Úgy tudjuk, Ausztria átengedi a menekülteket

Bordás Gábor

Saját információinkon kívül az osztrák kormány nyilatkozatai is ezt a forgatókönyvet támasztják alá. Az erről szóló cikkünket itt olvashatja el. Werner Faymann osztrák kancellár szombat reggel kilenckor beszél Orbán Viktorral.


22:41

Barátkoznak a buszozás gondolatával a migránsok

Schultz Antal

Tudósítónk a zsámbéki lehajtónál lepihenő menekültektől most már inkább olyan véleményeket hallott, hogy mégis hajlandók lesznek felülni a kormány buszaira, hogy eljussanak Hegyeshalomig. Olyanok mondták ezt, akik a csapat vezéregyéniségeinek tűnnek, akiknek a szavára egyértelműen hallgatnak a többiek.


22:30

Kósa András

Mennek a rohamrendőrök a Keleti felé, az elmúlt két percben legalább 8 furgon száguldott szirénázva a Blaha Lujza tér felől a pályaudvar irányába.


Nagyon sok ott a készenléti rendőr, felvonultak a lépcsőknél. Mindenkit arra kérnek, menjen le az aluljáróba, de sokan - főleg a fiatal férfiak - fent maradtak. Vélhetően a rendőrök az ultrák miatt sorakoztak fel, bár közülük még csak 1-2 embert látni a Keletinél.


22:28

Közben a Népligetben

Kakas Péter

Vízágyúval és könnygázzal oszlatják a rendőrök a Népligetben meccset néző szurkolókat, miután a drukkerek megdobálták őket.


22:25

Erdő Péter téved

Windisch Judit

A Magyar Helsinki Bizottság szerint nem számít bűncselekménynek, ha valaki menekültet fogad be. A szervezet az RTL Klubnak azt mondta, jogi nonszensz, amit Erdő Péter bíboros erről állít. A bíboros csütörtökön azt mondta, azért nem fogadnak be menekülteket, mert akkor embercsempészést követnének el.


22:24

Nyugovóra tértek a gyaloglók

Schultz Antal

Az M1-es mellett menetelő tömeg a zsámbéki lehajtónál, vagyis 28 kilométer gyaloglás után megállt, az emberek úgy döntöttek, ott töltik az éjszakát. Reggel hatig akarnak aludni.


22:23

Tovább nőtt a késés a Budapest-Győr vonalon

Windisch Judit

Rendőrségi intézkedés miatt este héttől átmenetileg mindkét vágányon áll a forgalom Tatabánya és Szárliget között. Vonatpótló buszok szállítják az utasokat Emiatt 30-200 percre nőttek a késések a Budapest-Győr-Hegyeshalom fővonalon. A belföldi vonatok menetrendje várhatóan éjszaka állhat helyre - közölte a MÁV.


22:17

Kormánybuszok: bizalmatlanok a menekültek

Schultz Antal

Az M1-es autópályán Ausztria felé gyalogló menekültek többsége tudósítónknak azt mondta, nem szállna fel a magyar kormány által küldött buszokra. Néhányan mondták, hogy ők igénybe vennék a fuvart Hegyeshalomba. Az egyik megkérdezett köztes megoldást vetett fel: a Vöröskereszt buszával esetleg utazna.


Jellemző, hogy néhány perccel azután tettük fel körkérdésünket, hogy elhangzott Lázár János miniszter bejelentése a buszokról, de a migránsok már tudtak arról.


22:16

Windisch Judit

Szőke László, Hegyeshalom polgármestere a Kisalföld.hu-nak adott péntek esti nyilatkozatában azt mondta, őt egyelőre még hivatalosan nem értesítették, hogy mi várható.

Szerinte a legfontosabb kérdés, hogy miként fogadják a menekülteket az osztrákok? "Ha átengedik őket a határon, nincsen semmi gond. Az átkelő bírja: '89-ben a határnyitáskor egy nap alatt 45 ezer NDK-st engedtünk át rajta" - mondta. Ha azonban nem ez történik, akkor szerinte „érdekes” helyzet alakul ki.


22:13

Szedlák Ádám Zoltán

Az osztrák Kurier Faymann szövetségi kancellár sajtószóvivőjét idézve közölte, hogy Ausztria "nem hagyja magára a vészhelyzetbe került embereket." A következő lépéseket Németországgal egyeztetve fogják kidolgozni.


22:12

Kósa András

A Keletinél több menekültet megkérdeztünk, mind azt mondták, „abban a pillanatban mennének”, ahogy itt a busz. Az önkéntesek viszont bizalmatlanok voltak, hogy valóban Hegyeshalomig viszik-e a menekülteket.

Most kezdték el a hangosbemondóban mondani, hogy mindenki menjen le az aluljáróba.

Árpádsávos zászlóval felszerelkezve egy kisebb csoport jelent meg a pályaudvaron, de rendőrök is vannak, ott nincs feszültség.


22:10

Windisch Judit

Breaking newsként adja a BBC, hogy a kormány buszokkal viszi az autópályán és a Keleti pályaudvarnál lévő menekülteket.


21:54

Zsámbéknál pihennek

Windisch Judit

menekültek vonulnak az M1-es autópályán, pihenő Zsámbéknál


21:36

A kormány Hegyeshalomhoz szállítja a menekülteket

Bordás Gábor

Lázár János bejelentette: az operatív törzs az ország közlekedésbiztonsága érdekében úgy döntött, hogy autóbuszokat küld a Keleti pályaudvarnál tartózkodó és az M1-esen menetelő menekültekhez, és felajánlják nekik, hogy a hegyeshalmi határátlépő pontra szállítják őket.


Mint a miniszter elmondta, ez nem jelenti azt, hogy át is mehetnek a határon, hiszen sem az osztrákoktól, sem a németektől nem kaptak eddig választ arra a mai nap folyamán is többször feltett kérdésükre, hogy hajlandók-e fogadni a menekülteket.

Lázár hangsúlyozta, hogy nem tudnak tovább várni, a mostani kaotikus helyzetet pedig Németország okozta azzal, hogy „meghívta” a menekülteket, de aztán meggondolta magát, a menekültek viszont közben ellepték a Keleti pályaudvart. Magyarország semmilyen segítséget nem kapott sem a németektől, sem az osztrákoktól, sem uniótól a krízis kezelésére, míg tőlünk mindenki szolidaritást vár el, velünk senki sem szolidáris – mondta Lázár.

Körülbelül száz buszt küldenek majd a menekültekért, de senkit nem kényszerítenek, hogy fel is szálljanak rá, ez csak egy lehetőség, de mindenkit megpróbálnak rábeszélni, hogy vegyék igénybe a kormány segítségét.

Lázár rengetegszer elismételte, hogy veszélybe került a vasúti és a közúti közlekedés biztonsága az országban, az M1-esen gyalogló 1200, és a vasút mentén vonuló 300 migráns gyakorlatilag megbénítja Nyugat-Magyarországot. Mint mondta, éjjel az ország összes rendőre szolgálatban lesz, ha pedig az osztrákok nem engedik be a menekülteket, a Vámosszabadi tábor a menekültek rendelkezésére áll.


21:35

Vaksötétben vonulnak a menekültek

Szedlák Ádám Zoltán


21:35

Munkácsy Márton

Budaörsön több helyütt is ásványvizek voltak kikészítve az út mellett. Annyi, hogy a csoportnyi menekült hagyott is az utánuk érkezőknek.


21:31

Köves Pál

„Tekintettel a magyarországi fejleményekre, nem vállalhatjuk a felelősséget, hogy arra hívjunk fel, utazzunk Budapestre és hozzunk menekülteket Ausztriába” – írják a Facebookon a vasárnapra tervezett menekültszállító konvoj bécsi szervezői. A fejlemények közt említik, hogy letartóztattak több osztrákot embercsempészet gyanújával (majd nem sokkal később elengedték őket), illetve a „bicskei eseményeket”. Arra sem számítanak, hogy Ausztria vagy Németország megnyitná határait. Viszont a demonstratív magyarországi utazást konvojban – menekültek átszállítása nélkül – továbbra sem mondják le, mert arra szerint nagyobb szükség van, mint valaha.


21:29

Lebhardt Olivér

M1-es autópálya, útlezárás Zsámbéknál, menekültek vonulnak gyalog nyugatra

Civilek adományokkal várják a menet elejét


21:22

Zsámbéki felhajtónál civilek várják a menetet

Lebhardt Olivér

A Zsámbéknál körülbelül 20-30 autó várakozik vészvillogóval és a szám folyamatosan növekszik. Mindannyian élelmet, pokrócokat, babakocsikat és vizet hoztak a menetelők számára. A rendőrök lezárták a felhajtót, az autókat egyesével engedik fel a pályára. A többség azonban marad, és a csomagtartókból pakolják elő, amit a menekültek számára hoztak. A menet eleje egy kilométerre van a Zsámbéki felhajtótól.


Tudósítónk szerint a rendőrök kommunikációja katasztrofális. Nem mondanak semmit. Egyszer lezárják az utat, majd következő pillanatban újra megnyitják.


21:05

Csúszik a Lázár-sajtótájékoztató

Windisch Judit

Öt perccel ezelőttre hirdették meg, az operatív törzs ülése után. Már úgy tűnt, kezdenek, de aztán a telefonáló öltönyösök elhagyták a termet.


21:03

Menekülteket szállító osztrákokat kapcsoltak le

Kovács Áron

Négy osztrák állampolgárt vett őrizetbe pénteken a magyar rendőrség, akik három autóval menekülteket akartak Budapestről Ausztriába vinni – írja Der Standard című lap. Az őrizet nem tartott sokáig, a nagykövetség és a külügyminisztérium beavatkozása után elengedték őket. A lap felidézi, hogy az embercsempészet Magyarországon nagyon súlyos bűncselekmény, akár húsz évet is lehet kapni érte. Ausztriában csak akkor fenyeget valakit börtön, ha pénzért visz át a határon embereket, ha szolidaritásból, akkor ezer és kétezer euró közti bírságra számíthat.


20:53

Windisch Judit

M1-es autópályán gyalog menetelő menekültek


20:50

Kifáradtak a menekültek, mindjárt megállnak

Windisch Judit

Az Index szerint gyors tanácskozását tartott néhány menekült az M1-esen, egyikük egy rendőrautó tetejére is felállt, hogy jobban hallják. Nagyon elfáradtak, főleg a gyerekkel gyaloglók, így valószínűleg megállnak a következő benzinkútnál aludni. Biatorbágy és Herceghalom között járnak az emberek.


A helyszínen lévő tudósítónk azt mondta, összevissza ülnek, fekszenek az emberek, de sokan továbbmennek. Nagyon szét van szakadva a sor, egy fiú robogóval jár föl-le, és mondja, mikor van pihenő. Most azt próbálja elérni a robogós, hogy menjenek le a következő benzinkútra, ahol már van szállás előkészítve nekik. Az eleje megállt, hogy bevárják a hátul lévőket, de annyira nagy volt az ellenkezés, hogy mentek tovább. Abban sincs egyetértés, hogy megálljanak-e éjszakázni vagy sem. Közben tudósítónk úgy tudja, vannak, akik ottmaradtak a Sasfészek pihenőnél, ahol szintén állítottak fel sátrakat számukra.

Most nem mennek autók az emberek mellett.


20:46

A világsajtóban vezető hír a menekültkonvoj

Windisch Judit

A Guardian, a BBC, a CNN, a New York Times és a Washington Post is ezzel foglalkozik címlapon.


20:43

Menekültet Ausztriába vinni embercsempészet

Kovács Áron

Az osztrák belügyminisztérium eltanácsol mindenkit attól, hogy részt vegyen a szombatra meghirdetett menekültkonvojban, vagyis menedékkérőket szállítson Magyarországról Ausztriába. Magyarországon a közlemény szerint már őrizetbe vettek osztrákokat ilyen cselekmény miatt, és a belügyminisztérium arra figyelmeztet, hogy hasonlóan súlyos következményekkel néz szembe Ausztriában is, aki megpróbálja.


Az emberek illegális átsegítése a határon akkor is büntetendő, ha nem pénzért teszik, a büntetés akár kétezer euró is lehet.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a 71 halálos áldozatot követelő tragédia után fokozott ellenőrzés van az utakon, kifejezetten az embercsempészek kiszűrésére.


20:39

Egyre jobban szétcsúszott a sor az M1-en

Windisch Judit

- jelentette tudósítónk. A babakocsisok nagyon lassúak, a sor eleje már rég nem látszik. Nemrég elmentek egy olyan rész mellett, ahol sok volt a szemét, abból arra lehet következtetni, az eleje kicsit megállt, a közepe viszont folyamatosan megy a Sasfészek pihenő óta.


Nagyon sok német is megáll, hogy adjon a menekülteknek enni és innivalót.


20:38

Tatabányára értek a bicskei vasútállomásról kitörő menekültek

Windisch Judit

Tatabányára ért az a mintegy 200-300 illegális bevándorló, aki péntek délután tört ki a bicskei vasútállomás területéről és a közeli bozótos felé futott, majd Győr felé indult - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A migránsokat néhány rendőr kíséri, a bevándorlók a vasútállomás felé tartanak.


20:34

Az 1-es főúton is mennek menekültek

Windisch Judit

Most ért Budaörsre egy nagyjából 70 fős csoport, sok a gyerek - mondta tudósítónk. A menekülteket rendőrautók és gyalogos rendőrök is kísérik, zseblámpával irányítják a menetet és a forgalmat.


Ezen az úton is nagyon lassan lehet haladni, miután sokan ezt választották az M1-es autópálya helyett.


20:25

Elcsigázott menekültek az M1-esen

Bordás Gábor

elcsigázott menekültek, M1-es autópálya, illegális bevándorlás - Több száz migráns elindult a Keleti pályaudvarról


20:23

30-150 perces késések a győri vonalon

Windisch Judit

Bár a bicskei táborban normalizálódott a helyzet, az onnan elinduló menekültek egy része még mindig a vonatsíneken van - írja az Index. Ezért nem járnak a vonatok. A kalauzok csak annyit tudnak, akkor indulnak tovább, ha a menekültek elhagyják a síneket.


A MÁV tájékoztatása szerint rendőrségi intézkedés miatt este fél héttől átmenetileg mindkét vágányon állt a forgalom Tatabánya és Szárliget között. A vonatok ezen a szakaszon csak lassan, 15 km/órás sebességgel haladhatnak. Emiatt 30-150 percre nőttek a késések a Budapest-Győr-Hegyeshalom fővonalon. A belföldi vonatok menetrendje várhatóan éjszaka állhat helyre.


20:21

Román szurkolók

Bordás Gábor

Magyar-román - román szurkolók


20:13

Pihennek a menekültek az autópálya mellett

Windisch Judit

pihenés, M1-es autópálya, illegális bevándorlás - Több száz migráns elindult a Keleti pályaudvarról


20:09

A menekültek éjszaka is menetelnének, a rendőrök szerint nem kéne

Windisch Judit

A Vöröskereszt sátrakat állított fel a 22-es kilométernél lévő Sasfészek pihenőnél, vittek ételt is. A rendőrök próbálják rávenni a menekülteket, hogy maradjanak ott éjszakára, de nem akarnak. Az éjszakai vonulás viszont veszélyes, a rendőrök nem tudják garantálni az emberek biztonságát. Egy menekülteket segítő Facebook-csoportban azt írták, a tervek szerint a menekültek Zsámbékon töltik az éjszakát, ám tudósítónknak nemrég azt mondták, nincs alvás, mennek tovább.


20:04

Füstbombák mindenhol a Fradi-pálya körül

Kakas Péter

Magyarország-Románia, NÉpliget, Groupama aréna


20:03

Kakas Péter

Magyarország-Románia, NÉpliget, Groupama aréna


20:02

Tökéletes péntek esti családi program a focimeccs

Kakas Péter

Magyarország-Románia, NÉpliget, Groupama aréna


20:01

Rendkívüli ülés jön Lázár-tájékoztatóval

Köves Pál

A bevándorlási helyzet miatt este 8 órakor rendkívüli ülést tart a Parlamentben az operatív törzs - tájékoztatta a miniszterelnökségi sajtóiroda az MTI-t. Az ülés után rendkívüli sajtótájékoztatót tart Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.


19:59

Leállt a kelenföldi vasútállomás Győr felé

Bordás Gábor

Jelentette tudósítónk.


19:56

Egy rendőr megsérült

Bordás Gábor

A rendőrség szerint pedig a szurkolói demonstráció – ki gondolta volna – „elvesztette békés jellegét”.


19:53

Így várták a menekülteket

Windisch Judit

élelemosztás, menekültek vonulnak gyalog az M1-es autópályán Biatorbágy ipari parknál


19:36

Bámészkodók lassítják a forgalmat az M1-en Budapest felé

Schultz Antal

Fényképezik és videózzák a menekülteket az autókból, ezért a másik oldalon is nagyon lassan halad a forgalom. Néha dudálnak az autósok. A menekültek egyre többször állnak meg, most a 22-es kilométernél tartanak, bár már nagyon széthúzódott a sor, lehet egy kilométeres is. Közben annyi adomány érkezett, hogy nem tudják felvenni a menekültek.


19:35

A Google dugófigyelő szolgáltatásán is látszik a menet

Szedlák Ádám Zoltán


19:32

Urbán Flórián Storck kapitányt is feltenné egy vonatra

Bordás Gábor

„Na de az már kiverte a biztosítékot amikor azt olvasom, hogy aláírná a döntetlent!? Tudja maga,hogy melyik ország szövetségi kapitánya? Tudja maga,hogy ez a mérkőzés mit jelent a Magyar szurkolóknak és a Nemzetnek? Ha tudná nem mondana ilyet még ha a lelke mélyén ezt is gondolja! Én nagyon sok sikert kívánok önnek a ma esti mérkőzéshez, hogy nyerjen a csapat úgy ahogy azt maga elgondolta, és szerezzen örömet a Magyar embereknek! De ha az ön mentalitásával nem sikerül nyerni, akkor a Keletiből induló vagonok egyikében szorítson magának helyet és térjen haza...”– írja az egykori futballista, tévészékházrohamozó és jobbikos polgármesterjelölt a Facebookon.


19:22

Pihenőt tartottak az Ausztria felé tartó menekültek

Szedlák Ádám Zoltán


19:19

Dugó a meccs környékén

Munkácsy Márton

Kollégánk vonata végre elindult a Keletiből, így az ablakából láthatta, hogy a Lurdy Ház közelében a meccs miatt részben le van zárva a Hungária körút, úgyhogy alakult a nagy dugó a Rákóczi hídon és a környező utcákban.


19:18

Babakocsikat is vittek a menetelő menekülteknek

Bordás Gábor

Migration Aid, adomány babakocsik

Akik nagyon örültek neki


19:16

Bicskéről meglépett menekült sétál a síneken

Bordás Gábor

Illegális bevándorlás - Bicske


19:12

Egy józan hang az ultrák között

Bordás Gábor

A Fradi-pályánál az egyik szervező arra kérte a tömeg maradék részét, hogy térjenek vissza a kivetítőhöz. „A rendőrség le fogja fújni a rendezvényt, ha nem fejezzük be a petárdázást. Mindenki jöjjön ide vissza, és hagyja a rendőröket végezni a munkájukat. Inkább mutassuk meg nekik, hogy milyen hangosak vagyunk!"


19:05

Mi lesz éjszaka menekültekkel?

Bordás Gábor

A vöröskeresztesek arról győzködik a menekülteket, hogy éjszakára álljanak meg a következő pihenőhelynél. Ez 14 kilométerre van, körülbelül 22 órára érnének oda. Az éjszaka azért sem ígérkezik könnyűnek, mert jelentős lehűlés várható, sok menekült pedig nyári ruhában vágott neki az útnak.


18:59

Készülnek valamire a rendőrök az M1-esen?

Bordás Gábor

Az M1-esen 12 rendőrautó húzott el a szemközti pályán – jelentette tudósítónk. A menekültek 15-20 percet pihentek Biatorbágynál, majd továbbindultak. A vöröskeresztesek tolmáccsal segítenek nekik, hoztak egy kerekesszéket is, és odaadták egy féllábú férfinek. Ő – ahogy több más menekült is – mankóval vágott neki az útnak.


18:57

Ide szorultak vissza az ultrák

Bordás Gábor

Magyarország-Románia, szurkolók, Népliget


18:54

Visszaszorították az ultrákat

Bordás Gábor

Egyszer csak megjelent több száz rohamrendőr, és megindultak az ultrák felé. Könnygázgránátokat dobtak a tömegbe, ezzel teljesen visszaszorították az utolsó pillanatig küzdő ultrákat.


18:50

Videó a röszkei kitörésről

Köves Pál

Eddig csak szöveges verzióban ismertethettük, mi is történt ma a röszkei gyűjtőállomáson. Röviddel ezelőtt azonban a Sky News televízió közzétette a helyszínen készített tudósítását a a migránsok kitörésének feszült perceiről. Kattintson a cikkünkhöz.


18:49

Bordás Gábor


18:48

Meccsre készülve

VS.hu


18:45

Rovó Attila


18:43

Már van villamos, de csak nyomokban

Rovó Attila

Az 1-es villamos most ismét a teljes vonalon közlekedik, de az időszakos rendőrségi zárások miatt továbbra is hosszabb...

Posted by BKK - Budapesti Közlekedési Központ on Friday, September 4, 2015

18:40

Bordás Gábor


18:38

Vonattal is reménytelen közlekedni

Munkácsy Márton

Munkatársunk a Keletiben ül a vonaton, és várja, hogy elinduljon Győr felé. A kalauz viszont azt mondta, nagy késésekre számítsanak, mert „mindenhol migránsok sétálnak a síneken és a sínek mellett”.


18:37

Bezzeg a bankokra volt idő

Lebhardt Olivér

Werner Faymann az osztrák szövetségi kancellár szerint még szeptemberben üléseznie kellene az Európai Tanácsnak menekültügyben, mert – ahogy fogalmaz – az nem járja, hogy a tagállamok vezetőinek a bankokra rengeteg idejük volt, a menekült kérdésre pedig ne tudjanak kellő időt szánni.


18:36

Avassad fel KDNP, s külön Semjén Zsolt

Windisch Judit

És mint csinál mindeközben Semjén Zsolt? Bartók Béla szobrot avat Nagyszentmiklóson. Azt mondta, Bartók Béla munkássága „példa az egymás felé fordulás, egymás gondolkodásmódjának közelítésére, elfogadására is.”


18:33

Kövek és üvegek repkednek a Fradi-stadionnál

Kakas Péter

A rendőrség megafonon keresztül felszólította a tömeget, hogy hagyják el a területet a planetáriumnál bejelentett rendezvény fele, ellenkező esetben feloszlatják. Válaszul sörösüvegeket és köveket dobáltak rájuk az ultrák. A rohamrendőrök megindultak feléjük és visszaszorították őket.


18:30

a rendőrök rábeszéléssel próbálkoznak

Windisch Judit

A Szeged Ma tudósítása szerint Szentmihálynál is patthelyzet van: 300 menekülttel tárgyalnak a védőfelszerelésben lévő rendőrök, hogy szálljanak fel a buszra és menjenek Röszkére a hangárba. A menekültek viszont Ausztriába és Németországba akarnak menni.

A menekültek a vasúti sínek mentén lépték át a szerb-magyar határt - a Hírtv korábbi jelentése szerint most lényegében akadálytalanul lehet átjönni a határon, a rendőrök máshol vannak - és Szeged felé mentek. Szentmihályig 200-an jutottak, többen korábban leültek pihenni.

A rendőrök egy vasúti átjárónál állították meg a csoportot, és leültették őket a földre.


18:25

Kakas Péter

Megérkeztek a rohamrendőrök a Fradi-stadionhoz, most fogják atterelni a román szurkolókat a fanzone-ból a stadionba. A magyar drukkerek megpróbáltak áttörni rajtuk, de könnygázzal es paprikaspray-vel visszaszorították őket. Többen rosszul lettek, köhögnek, folyik a könnyük. Egyik szurkoló a VS-nek: "milyen csicskák ezek, rohadt hazaárulók, a sajátjukat verik, de mindig ezt csinálják."


18:21

Rovó Attila

A Keletinél jelenleg béke van, ultrák már nincsenek, de sok a rohamrendőr, elszórva várakoznak a környéken kisebb csapatokban. A menekültek tévéstáboknak nyilatkoznak. Mivel a metró nem áll meg, sok tömegközlekedő várakozik a buszokra.


18:20

Orosz videó a balhéról

Rovó Attila


18:17

hatósági zár a villamoson

VS.hu

Az 1-es villamos nem közlekedik a Hidegkuti Nándor Stadion és Ferencváros vasútállomás között hatósági zárás miatt. A menetrend szerinti közlekedés helyreállásáig türelmeteket kérjük!

Posted by BKK - Budapesti Közlekedési Központ on Friday, September 4, 2015

18:16

Kakas Péter

Akiknek nem jutott jegy, a planetárium előtt fogjak nézni a meccset, de egyelőre csak lézengenek itt. Becsületkassza is van.


18:16

Kakas Péter

Magyarország-Románia focimeccs, Groupama aréna, becsületkessza


18:15

Kakas Péter


18:12

Már nagy hepaj van a Fradi-stadionnál

Kakas Péter

Három órával a meccs előtt több százan vannak a stadion környékén. Petárdáznak, görögtüzeket gyújtanak.


18:11

Biatorbágynál a menet

VS.hu

menekültek vonulnak gyalog az M1-es autópályán Biatorbágynál


18:07

Olvasónk sehogy nem jut haza

Rovó Attila

Százhalombattára próbált hazamenni egy olvasónk ma délután, de nem sikerült. Mint írja, az Etele térről busszal nem tudott menni, ami a menekültek gyaloglása miatt érthető is, de itt nem ért véget a történet. „Bementem ezek után a Kelenföldi pályaudvarra, hátha vonattal hazajuthatok. Aztán sajnos egy darab, Százhalombatta felé menő vonat nem volt kiírva. Helyette mindenhol piros írások a tájékoztatón, 60 perces késések, de battai vonatról semmi. Visszajöttem a munkahelyemre, mert van egy kolléganőm, aki battai és kocsival jár. Ámde a Rákóczi híd is be van dugulva, gondolom a Budafoki út is. Így hiába van ő kocsival, ha nem jutunk ki Budapestről. Úgyhogy most várunk”.


18:04

Itt a rendőrségi közlemény a menekült haláláról

Rovó Attila

Mint ismeretes, a Készenléti Rendőrség és a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a Bicske Vasútállomáson 2015. szeptember 3-án 11 óra 58 perckor kisoroltattak egy vasúti szerelvényt, amelynek hat vasúti kocsijában – a vonatkísérő rendőrök jelzése szerint – illegális bevándorlók tartózkodtak. A kisoroltatás megteremtette a lehetőségét az utasok jogszerű magyarországi tartózkodásának ellenőrzésére.
A szerelvényről 2015. szeptember 4-én 15 óra 20 perckor egy nagyobb, 350 fősre becsült csoport leszállt, és futva elhagyta az állomás területét. A rendőrség kényszerítő eszközt nem alkalmazott, a távozókat nem üldözte. A futók közül egy férfi a szerelvénytől mintegy 800 méterre összeesett. A rendőrök a segítségére siettek, egyidejűleg kérték a vasútállomásra korábban kitelepült mentőegység közreműködését. A mentők közel 50 percen át próbálták az eszméletlen férfit újraéleszteni, aki azonban a gondos és szakszerű egészségügyi ellátás ellenére 16 óra 20 perc körül életét vesztette. A haláleset körülményeit a rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja. Az elhunyt személyazonossága a rendőrség előtt nem ismert.


18:02

az útinform is figyelmeztet

Rovó Attila

Az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető szakaszán az M7-es elválás után a 14-es km-ig rendőri biztosítás mellett szakaszosan elkerítik a leálló és a külső sávot. Hegyeshalom felé a közös kivezető szakaszon a 7-es km-től telítettek a sávok, lassú a haladás. Lassú haladásra kell számítani az 1-es főút budaörsi szakaszán is.


18:01

Megsérült egy rendőr is

Munkácsy Márton

Tudósítónk a Fradi-pályától jelenti, hogy egy rendőrt ápolnak éppen, aki a lábán sérült meg.


17:59

Már nem akkora kincs a vonatjegy

Schultz Antal

„Az egyik pihenőnél találtam Sopronig szóló, vasárnapig érvényes MÁV jegyeket szétdobálva. Ötezer forintba kerültek a jegyek, de ezek szerint inkább a gyaloglást választották” - jelentette az M1-esen a menekültekkel gyalogló tudósítónk


17:59

Várják a menekülteket a bécsi pályaudvaron

Windisch Judit


17:58

a menekültkrízis első magyarországi halottja

Rovó Attila

Nem sikerült megmenteni annak az 50 éves férfinak az életét, aki a síneken elesve beverte a fejét Bicskén. A pakisztáni férfi az után esett el, hogy leszállt az egy napja Bicskénél veszteglő vonatról, és többedmagával gyalog indult el a határ felé – írja az index.hu. A mentők intubálták a férfit és megkezdték az újraélesztést, azonban már nem tudták életben tartani.


17:53

Windisch Judit

Körülbelül nyolcvanan mentek péntek délután önként a bicskei vasútállomásról a város menekülttáborába - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

Délután fél hat körül 51 ember, köztük sok nő és kisgyerek - szállt fel az őket a táborba szállító buszra. A csoportnak rohamfelszerelésbe öltözött rendőrök álltak sorfalat. Egy órával korábban egy másik, körülbelül harminctagú csoport indult a táborba a pályaudvarról.


17:52

Megsérült egy ultra és egy rendőrautó

Munkácsy Márton

Mentőt kellett hívni a Kálvin térre, miután egy rosszkor felrobbant petárda levitte egy szurkoló több ujját – írja az MTI. Közben a drukkerek csoportja a Groupama Arénához ért, ahol tovább nő a tömeg. Főleg petárdák és hanggránátok robbannak, tudósítónk feje mellett pedig egy üveg szállt el, ami egy rendőrautón csattant.


17:51

rohamrendőrök a keletinél egy twitten

Rovó Attila


17:51

Este tegye le az autót

Munkácsy Márton

A BKK javasolja, hogy az esti meccsre az M3-as metróval, illetve a már meghosszabbított útvonalú Bécsi út/Vörösvári út és az Etele út/Fehérvári út között közlekedő 1-es villamossal utazzanak a Népliget M megállóig. A forgalmi torlódások csökkentése érdekében a mérkőzésre látogatók a Groupama Arénát lehetőség szerint ne autóval közelítsék meg. Közlekedési részletek itt.


17:49

A horvát kormányfő odapörkölt Orbánnak

Windisch Judit

Horvátország számára elfogadható lenne az Európai Bizottság döntése a menekültkvótákról, de nem lenne elfogadható a kerítésépítés, amely megfosztaná a migránsokat egy jobb, emberi élet elérésének reményétől - mondta Zoran Milanovic horvát miniszterelnök Zágrábban.

Az esetleges magyar-horvát kerítésépítésről azt mondta, „a magyar miniszterelnök szerint holmi muzulmán hordák veszélyeztetik a keresztény Európa értékeit, miközben csak arról van szó, hogy emberek jönnek egy jobb élet reményében, amelyért meghalni is képesek.”

A határzárban nem hisz. „Ezek az emberek nem ellenségek, Magyarországon pedig nem segít a határkerítés, mert majd kikerülik azt.”


17:46

A menekültek alvás nélkül akarnak eljutni a határig

Bordás Gábor

Az ATV-nek ezt nyilatkozták a menet szervezői, és tudósítónknak is azt mondta több menekült, hogy csak kisebb pihenőket terveznek, amúgy végiggyalogolják az éjszakát. Úgy tapasztaltuk, hogy több menekültnek fogalma sincs, milyen hosszú utat kell megtenniük valójában, van, aki azt hiszi, hogy 10 óra alatt eljutnak majd Bécsbe, és olyan is, aki hihetlenkedve rázta a fejét, amikor a „Wien 225 km” táblát mutattuk neki, mert szerinte az nem Bécset jelent.


17:42

továbbra is vezető hír Magyarország a nemzetközi sajtóban

Rovó Attila


17:39

Akció a Klinikáknál

Munkácsy Márton

Vonulnak a szurkolók az Üllői úton, eddig komolyabb incidens nélkül. Tudósítónk mindössze a Klinikák magasságában látta, amint egy boltnál balhé kezdődik, de a rohamrendőrök egy pillanat alatt lenyugtatták a kedélyeket.


17:37

Rovó Attila

Emlékeztetőül: ezért vannak ma ultrák Budapesten.


17:34

Rovó Attila

A 16-os kilométernél tartanak a menekültek az M1-en, eddig egy darabig útzár volt, most már az autókat is engedik mellettük.


17:34

balhé a keletinél

VS.hu

Migránsok Vs. Ultrák Vs. Készenléti rendőrség

Posted by Krisztián Tenk on Friday, 4 September 2015

17:32

Orbán a menetről

Windisch Judit

„Vízum nélkül bűncselekmény a határátlépés” - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a V4 miniszterelnökeinek csúcstalálkozója után egy kérdésre válaszolva. Az a kérdés, ilyenkor mit lehet tenni. „Nem az a kérdés, hogy ki kit győz le, hanem hogy hogyan oldjuk meg a helyzetet. Nem tudunk mást tenni, mint az osztrákoktól álláspontot kérni, érvényesítsük-e a jogot vagy ne tegyük. Akik Ausztria felé mennek, annak kiadják a vízumot, vagy állítsuk meg őket”.

Hogy lesz így megvédve Schengen? - tette fel a kérdést a miniszterelnök. Megköszönte, hogy a csehek korridort nyitnak, de Németországnak is nyilatkoznia kell a kérdésről, hogy „ki tudjam engedni... Magyarország ki tudja engedni őket.”


17:29

Rengeteg víz

Rovó Attila

Az M1-esen a 14-es kijáratnál civilek várták a menetet, rengeteg vizet, ételt, babakocsit, ostyát vittek nekik, olyan mennyiségben, hogy a víz 90 százalékát ott is hagyták a menekültek.


17:09

Rovó Attila

Több helyszínen is rendkívüli események történnek az országban péntek délután.