Menekültek indultak el Belgrádból a magyar határ felé

Fotó: AFP / ALEXA STANKOVIC

-

Menekültek kezdtek ma éhségsztrájkba Belgrádban. Majd háromszáz férfi megindult a magyar határ felé. Szerbiában 2-3 ezer menekült van, egy részük már járt a magyar határon, de elutasították menedékjogi kérelmüket.


Belgrád központjában, az autóbusz-pályaudvarnál több száz menekült tiltakozik reggel óta. Az MTI szerint amiatt, mert Bulgáriában rosszul bántak velük, illetve, mert a magyar hatóságok elutasítják menedékjogi kérelmüket és visszafordítják őket. Azért méltatlankodnak, mert „a magyar hatóságok naponta csak 30 embert engednek be a tranzitzónába, és a menedékkérelmek jelentős részét elutasítják”.

Viszont a belgrádi sajtó szerint a sztrájknak számtalan oka: a deportálástól való félelem, a magyar határon történtek, és hogy nincs elég élelem számukra. A segélyszervezetek szerint élelem van elég, napi 1200 adagot osztanak szét. A belgrádi B92 információi szerint előző nap német aktivisták érkeztek a parkba, ahol a menekültekkel egyeztettek a tiltakozásról.

A menekültek kartonpapírdarabokra írták üzeneteiket és követeléseiket, így többek közt, hogy „Köszönjük, Szerbia”, „Nyissátok ki a határokat” és „Állítsátok meg a háborút, ha meg akarjátok állítani a menekülteket”. A migránsok szemétszedésbe is kezdtek a parkban.

Ezek után keltek útra gyalog a tiltakozók a magyar határ felé. A Reuters belgrádi tudósítója szerint háromszáz férfi indult el , főleg afganisztániak, pakisztániak és irakiak, nők és gyermekek nincsenek köztük. Már áthaladtak a belgrádi városközpontot Újbelgráddal összekötő Száva-hídon.