Menekült séfeknek rendeznek fesztivált

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

A menekültek világnapja alkalmából rendezik meg Párizsban a Refugee Food Festivalt június 17. és 21. között, amellyel a migránsokkal kapcsolatos előítéleteket szeretnék lebontani.


„Megfeledkezünk arról, hogy ezek az emberek kompetensen, tudással, a kulturális örökségükkel érkeznek Franciaországba. Ezek között a konyhaművészet is szerepel és ennek előtérbe helyezésével segíteni lehet beilleszkedésüket a francia társadalomba"

- hangsúlyozta Louis Martin, aki feleségével, Marine Mandrilával hívta életre a fesztivált.

A fesztivált tíz párizsi étteremben rendezik, és hat háborús övezetből, Szíriából, Indonéziából, Iránból, Elefántcsontpartról, Csecsenföldről és Srí Lankáról származó séf főz majd. Az egyik helyszín a Freegan Pony nevű házfoglaló étterem Párizs egyik északi kerületében, ahol a legnagyobb európai, a rungisi piacon megmaradt termékekből főznek, de szerepelnek a listán neves éttermek is, mint például a L'Ami Jean vagy a Poulette.

A L'Ami Jean sztárséfje, Stéphane Jégo például a hazájában jól ismert szíriai Mohamad El Khadyt hívta meg a konyhájába, ahol együtt fognak főzni.

Az alapítók fejében azok után született meg a különleges fesztivál ötlete, hogy világ körüli útra indultak lakáséttermek felfedezésére. A féléves utazásról könyvet is írtak Very Food Trip címmel és televíziós sorozat is készült. A kezdeményezéssel kevéssé ismert konyhaművészetek európai bemutatása a céljuk azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a menekülteket is ráébresszék arra, olyan értékes tudással rendelkeznek, amely segítheti őket a beilleszkedésben.


"Rájöttünk arra, hogy a főzésnek mekkora összetartó ereje van olyan emberek között, akik nem ismerik egymást, és nem feltétlenül azonos kulturális közegből származnak"

- mondta Louis Martin.