Menekült késelt halálra menekültet a görög–macedón határon

-

Afganisztáni menekültek támadtak pakisztániakra a határon, miközben arra várakoztak, hogy átengedjék őket a macedón oldalra. Egy ember meghalt, ketten súlyosan megsérültek.


A késelés hétfőn hajnali két óra körül tört ki, egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy miért. Szemtanúk, illetve az egyik sérült beszámolója szerint az afgán menekülők azért támadtak késsel a pakisztániakra, hogy kirabolják őket. Pénzt és mobiltelefont zsákmányoltak, többeket megszúrtak a dulakodásban, majd eltűntek a sötétben.


Egy menekült belehalt a sérüléseibe, két másik embert kórházba szállították.

Macedónia jelenleg csak azokat engedi be a területére, akik folytatják az útjukat Németországba vagy Ausztriába, hogy ott adjanak be menedékkérelmet. Ezen kívül csak Szíriából, Irakból és Afganisztánból származó menekülők mehetnek, mivel nekik van a legnagyobb esélyük arra, hogy a kérelmüket majd pozitívan bírálják el. A többiek, köztük a pakisztániak is, Görögországban kell, hogy maradjanak.

Segélymunkások bírálták a görög kormányt, amiért nem hozta meg a megfelelő intézkedéseket, hogy a görög szigetekről az ország északi részére érkezőket közvetlenül az Idomeni határában felállított regisztrációs táborba szállítsák. A menekülőket a tábortól húsz kilométerre lévő benzinkútnál hagyják, ahol nincs megfelelő infrastruktúra.
A rendőrség adatai szerint a táborban mintegy ötszázan, míg a benzinkútnál körülbelül kétezren várakoznak.