Menekült gyilkolt menekültet egy svéd táborban

Fotó: DPA / DANIEL REINHARDT

-

Késsel halálosan megszúrtak egy menedékkérőt a közép-svédországi Lindesberg melletti menekültszálláson, három gyanúsítottat őrizetbe vettek - közölte pénteken a svéd rendőrség.


Stefan Wickberg szóvivő szerint az elkövetők ugyancsak menedékkérők, de fiatalabbak negyvenes éveiben járó áldozatuknál. A férfi nyakán ejtettek halálos sebet, indítékuk egyelőre nem ismert. Az érintettek állampolgárságáról a szóvivő nem nyilatkozott. Lindesberg mintegy 200 kilométerre nyugatra fekszik Stockholmtól.


Január végén egy fiatalkorú menedékkérő késsel ölt meg egy 22 éves dolgozót a délnyugat-svédországi Mölndalban egy fiatalkorúakat - köztük a tettest is - befogadó szálláson. Az idén legkevesebb három embert gyilkoltak meg menekültszállásokon az országban, de az esetek között a hatóságok nem látnak összefüggést.

A 9,8 milliós Svédország tavaly 163 ezer menekültet fogadott be, a lakosság nagyságához viszonyítva a legtöbbet Európában. A svéd hatóságoknak komoly nehézséget jelentett a migránsáradat kezelése, és társadalmi feszültségek is keletkeztek. Januárban tucatnyi huligán és neonáci gyűlt össze Stockholmban, és szórólapokon merényletekre buzdítottak fiatal migránsok ellen. A kormány azóta határellenőrzést vezetett be a svéd-dán határon, de még így is 70-140 ezer új menedékkérővel számol az idén.

(Képünk illusztráció)