Menekülnek a civilek Moszulból

Fotó: AFP / AHMAD AL-RUBAYE

-

Hirtelen megugrott az iraki Moszul nyugati feléből menekülő civilek száma, amint az iraki erők elérték a város lakott negyedeit – közölte kedden Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő New Yorkban.


Dujarric szerint február 19-e óta – amikor az iraki kormányerők átkeltek a Tigris folyón, és megkezdték a nyugati városrész visszafoglalását az Iszlám Állam terrorszervezet fegyvereseitől – 16 500 ember menekült el onnan, és csak az elmúlt két napban 12 700-an hagyták el Nyugat-Moszult. Dujarric szerint számítani lehet a menekültáradat további jelentős növekedésére.

Eddig összesen csaknem 177 ezer ember hagyta el Moszult és környékét.
A nyugat-moszuliak elsősorban a délebbre fekvő Hammám al-Alilba mennek, ahol ellenőrzésen esnek át, majd tovább folytatják útjukat a menekülttáborokba és -központokba, ahol orvosi ellátást, élelmet, vizet, tisztálkodási szereket és takarókat kapnak.
Az iraki hatóságok humanitárius szervezetekkel karöltve készülnek az újabb menekültek befogadására. Jelen pillanatban további 85 ezer főnek tudnak menedéket nyújtani, de folyamatosan bővítik a menedékhelyek kapacitását.
Az iraki hadsereg február 19-én indította meg hadműveletét Nyugat-Moszul visszafoglalására. A dzsihadisták 2014 júniusában vonták uralmuk alá a második legnagyobb iraki várost. Az iraki kormányerők és a velük szövetséges milíciák az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi támogatásával tavaly október 17-én indítottak támadást az Iszlám Állam iraki fellegvárának számító Moszul ellen. A keleti városrészt januárra sikerült felszabadítani.