Menekülnek a cégek Katalóniából

Fotó: AFP / LLUIS GENE

-

A madridi kormány bosszúja miatt jelentős bevételtől esik el Barcelona.


Ebben a hónapban már 691 cég helyezte át társasági székhelyét Katalóniából Spanyolország más területére – mondta Ana del Valle, a spanyol cégregiszter igazgatója. Tavaly egész évben volt ennyi változás. A legtöbb cég, szám szerint 212, október 9-én döntött a költözésről. Ez egy nappal a katalán parlament rendkívüli ülése előtt volt, és sokan arra számítottak, hogy a katalán elnök kikiáltja Katalónia függetlenségét.

Az alkotmányellenesnek nyilvánított katalán népszavazás másnapján a spanyol kormány egy rendelettel jelentősen megkönnyítette a cégek költözését. Ugyanis a cégek igazgatóságai már a részvényesi közgyűlés jóváhagyása nélkül is dönthetnek a székhely megváltoztatásáról. A gyors és egyszerű költözés engedélyezésével a madridi kormány jelentős pénzügyi kárt okozhat Barcelonának, hiszen az adók és illetékek már nem a katalán büdzsébe érkeznek.

A cégek szerint a belpolitikai bizonytalanság negatív hatást gyakorol a helyi gazdaságra, ami ráadásul beláthatatlan ideig eltarthat, ezért a székhelyek áthelyezésével szeretnék elkerülni a veszteségeket. A távozók között van például a Caixabank, amely Spanyolország harmadik legnagyobb pénzintézete.