Menekülés a pokoli toronyból – túlélők beszámolói Dubajból

Fotó: MTI/AP / Jon Gambrell

-

Egy férfi a hátán cipelte a kerekesszékes anyját, hogy túléljék a tüzet. Az emberek egymást taposták lefelé, a tűzriasztó egy szemtanú beszámolója szerint csak akkor jelzett, mikor már az egész épület lángokban állt.


Szilveszter éjjel gyulladt ki egy 63 emeletes dubaji hotel: a tűz a 20. emeleten keletkezett, de villámgyorsan szétterjedt, és az egész épület lángolt. Bár a kezdeti hírek arról szóltak, a tűzesetnek nincs áldozata, később kiderült, többen megsérültek. A hivatalos jelentések szerint 16 sérült van – 14-en könnyebben, egy ember közepesen sérült meg, egy ember pedig szívrohamot kapott.


Egy kórházi orvos viszont a Reutersnek több mint 60 sérültről beszélt, akik füstmérgezéssel vagy a menekülés közben szerzett sérülésekkel kerültek be hozzájuk.

Egyes jelentések szerint halálos áldozat is van, ezt azonban hivatalosan nem erősítették meg – írja a Telegraph. A tűz oka egyelőre nem ismert.


Így kezdődött a tűz


Óriási káosz volt

Egy brit férfi az anyjával együtt próbált menekülni a dubaji hotelből, a férfi azt mondta, abszolút zűrzavar volt. Angua Villar az Independent beszámolója szerint arról beszélt, az apja vette észre, hogy tűz ütött ki az épületben – ugyanis épp a családjával pezsgőzött a 15. emeleti erkélyen.


„Kimentem az erkélyre, és láttam, hogy a felettünk lévő szoba teljes terjedelmében ég.” Még azelőtt elindultak a lépcsőn, hogy megszólalt a tűzriasztó. A riasztás után viszont rengeteg ember kezdett rohanni, iszonyatosan nagy volt a pánik.


Arra számítasz, hogy a nőket és a gyerekeket előreengedik ilyen helyzetben. De nem, nagyon sokan lökdösték egymást, és átmásztak a másikon.

Villar anyja ráadásul kerekesszékes, így a férfi a hátára vetve menekítette ki őt a lángoló hotelből. Kifogásolta, hogy a tűzjelző csak akkor szólalt meg, amikor az épület már lángokban állt.


Hajnalban még füstölt az épület


A Telegraph egy fotós csodálatos meneküléséről ír: a névtelenséget kérő fotós azt mesélte, az ablaktisztítók által használt kötél mentette meg. A tűzijátékról akart képeket készíteni, amikor az erkélyen állva észrevette a tüzet. Attól félt, ha visszamegy a szobájába, megfullad, ezért megmarkolta a kötelet, és magára erősítette. Bizonytalanul állt az erkély párkányán, egyik kezével kapaszkodott, a másikkal segítséget hívott. A biztonsági szolgálat azt mondta, maradjon ott, fél órán belül felértek az emeletére.

Azt gondolja, ő az egyetlen, aki ennyire sokáig bent ragadt a hotelben. Szerinte a kötél volt a megmentője.

Anita Williams ír énekesnő is a szállodában volt. Ő a BBC-nek azt mondta:Mindent ott hagytunk. Mint az őrültek, úgy rohant le mindenki. Mindenki sikoltozott. Azt hittem, egy filmben vagyok.

A dubaji emír fia is mentett