Menekítik az embereket a Sinabung vulkán környékéről

Fotó: AFP / SUTANTA ADITYA

-

Első körben 6000 embernek kell elhagynia otthonát a Szumátra szigetén kitört tűzhányó miatt.A Sinabung vulkán egyre vészesebb jelzéseket ad, ezért döntöttek az indonéz hatóságok hatezer ember ideiglenes kitelepítéséről. A helyi katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a vulkánból folyik a láva, mennyisége már elérte a 3 millió köbmétert. Fennáll a veszélye annak, hogy összeomlik a vulkán kúpja.

Először azokat evakuálják, akik a vulkán körül három kilométeres sugarú körben élnek. A Sinabung körüli veszélyzóna teljes sugara hét kilométer.


Indonéz tévétudósítás a mai fejleményekről


Indonézia a csendes-óceáni „tűzgyűrűn” fekszik, itt különösen gyakoriak a földrengések, illetve a vulkáni kitörések. Ez a Föld legaktívabb vulkanikus területe. Az ország több mint tizenhétezer szigetén ötszáz vulkán található, közülük százhuszonnyolc aktív, és ebből hatvannyolc veszélyesnek számít.

A Sinabung, amely Szumátra szigetén található, 60 kilométerre fekszik Medan városától. A vulkán 2460 méter magas. Négyszáz év nyugalom után 2010-ben kitört, majd 2013-ban és 2014-ben ismét működésbe lépett. Tavalyi kitörése miatt 17 ember meghalt.


Drámai menekülés a mostani kitörés napján