Menedékkérőknél razziáztak a német rendőrök

-

A csecsen bűnözői csoportok terjeszkednek Németországban.


Szervezett bűnözés gyanúja miatt több helyszínen is tartottak ellenőrzést a német rendőrök, és az akcióban a különleges erőket is bevetették. A rendőrök Szászországban, Türingiában és Rajna-vidék–Pfalz tartományban 16 menedékkérővel szemben intézkedtek. Többségük orosz állampolgárságú, csecsen nemzetiségű, akiket bűnszervezet létrehozásával, zsarolással és személyi szabadság megsértésével gyanúsítanak. Többeket letartóztattak, a különleges egységekre pedig azért volt szükség, mert a nyomozók úgy vélték, hogy a gyanúsítottak hajlamosak az erőszakra.

A szövetségi bűnügyi hivatal, a BKA elnöke, Holger Münch többször figyelmeztetett arra, hogy az orosz-eurázsiai szervezett bűnözés terjeszkedik Németországban. A hatóságok azt tapasztalják, hogy a térségből származó szervezett bűnözői csoportok visszaélnek a menedékjoggal, tagjaik menedékkérőként regisztrálják magukat, hogy kérelmük elbírálásának idejére tartózkodási jogot szerezzenek Németországban.

A rendőrségi munka egyik súlypontja a terrorveszély elhárítása, de ilyen időszakokban sem szabad teret engedni a bűnözés hagyományos ágazatainak sem, például a szervezett bűnözésnek – mondta Jörg Michaelis, a szászországi rendőrség elnöke.