Menedékkérőket vesz át az Egyesült Államok Ausztráliától

-

Az ausztrálok még nem a migránsellenes Trumppal intézték a menekültek átvételét.


Az Egyesült Államok fogadja be azoknak a menedékkérőknek egy részét, akik Ausztráliába akartak menni, de jelenleg csendes-óceáni szigetországokban lévő táborokban vesztegelnek – jelentette be vasárnap az ausztrál miniszterelnök.

Malcolm Turnbull azt nem árulta el, hogy erről egyeztetett-e Donald Trumppal, az Egyesült Államok következő elnökével, amikor beszélt vele telefonon. Trump a kampányban a muszlimok befogadásának leállítását ígérte, azok pedig, akik Ausztráliába szeretnének bejutni, jobbára közel-keleti, ázsiai és afrikai muszlimok.


Egyszerre egy kormányzattal tárgyalunk, és az Egyesült Államoknak egyszerre csak egy elnöke van

– húzta alá Turnbull.


Ausztrália 2013-ban vezetett be rendkívül szigorú menekültügyi korlátozásokat. Akik hajón érkeznek, azok nem léphetnek be az országba, jogvédők által nyomorúságosnak minősített táborokban kell kivárniuk menedékkérelmük elbírálását, és akkor sem léphetnek be az országba, ha megkapják a menekültstátust, hiszen a naurui és pápua új-guineai táborokban már nem üldözik őket. Az ausztrál kormányzat fizet azért ezeknek az országoknak, hogy ott ellássák a menedékkérőket.

Az ausztrál miniszterelnök hangsúlyozta: az Egyesült Államok csak azok közül fogad be menekülteket, akik jelenleg Pápua Új-Guineán vagy Naurun vannak, aki ezután érkezik, az nem juthat el így Amerikába.


„Arra számítunk, hogy az embercsempészek marketingfogásként az Amerikába jutás lehetőségével próbálják majd meg rávenni a kiszolgáltatott embereket, hogy szánják rá magukat a veszélyes utazásra a tengeren”

- hangoztatta Turnbull.


Az ausztrál határőrség tudatta: készen állnak a hajók, hogy a menedékkérőket visszafordítsák Indonéziába, ha abban a reményben jönnek, hogy így eljuthatnak az Egyesült Államokba.

2014 óta egyetlen embercsempész hajó sem tudott kikötni Ausztráliában, a haditengerészet ez idő alatt 29 hajót küldött vissza Indonéziába.

Szeptemberben Ausztrália is beleegyezett, hogy közép-amerikai menekülteket vesz át egy Costa Rica-i menekülttáborból.