Menedékkérők elleni támadásoktól tartanak Németországban

-

A menedékkérőket ellátó intézmények elleni támadások száma 2014-ben megháromszorozódott, és 2015 első fél évében ismét jelentősen nőtt. Ezért a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) vezetője szerint előfordulhat, hogy a menedékkérőket is erőszakos incidensek érik.


Hans-Georg Maassen a Bild online kiadásában szerdán megjelent interjúban beszélt arról, hogy az országban az erőszakos cselekmények elkövetésére irányuló hajlandóság erősödése tapasztalható.

"Az utóbbi hónapokban olyan tűzeseteket, gyújtogatásos támadásokat regisztráltunk menedékkérőket befogadó otthonoknál, amelyekben senkinek nem esett bántódása, de tartunk attól, hogy ez másként is lehet" - mondta a BfV elnöke.
A szélsőjobboldal igyekszik tőkét kovácsolni a menekültáradatból és a menedékkérők elleni tiltakozásból - tette hozzá. A szélsőjobboldali szubkultúra ugyan az utóbbi években jelentősen zsugorodott, visszaszorult, de jelentős számban vannak a menekültválság miatt aggódó polgárok, akik tüntetnek a menedékkérők emelkedő száma ellen.