Menedékjogot kérnek a törökök ezrei Németországban

Fotó: MTI/EPA/DPA / Maurizio Gambarini

-

Egyre több török állampolgár kér politikai menedékjogot Németországban a júliusi törökországi puccskísérlet óta a Szövetségi Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BAMF) pénteken ismertetett adatai szerint.


A hivatal megerősítette azokat a lapértesüléseket, amelyek szerint az idén október végéig 4437 török állampolgár nyújtott be menedékjog iránti kérelmet, ami több mint a kétszerese a tavaly egész évben regisztrált 1767-nek, illetve a 2014-es 1806-nak.

A BAMF szerint a növekedés nem feltétlenül függ össze a július közepén történt puccskísérlettel. Azonban egy másik kimutatás valóban összefüggésre utal: az év első felében havonta legfeljebb 352 török menedékkérő lépte át a német határt, júliusban viszont már 375-en, szeptemberben 446-an, októberben 485-en voltak.
A szociáldemokratákkal (SPD) kormányzó jobboldali CDU/CSU pártszövetség parlamenti frakciójának belpolitikai szakszóvivője, Stephan Mayer szerint Németország a menekültstátus megadásával szívességet tenne Recep Tayyip Erdoğan török államfőnek, „aki éppen azt akarja, hogy eltűnjön az ellenzék”.