Mendrey: ”ez a kerekasztal nem az, ahol ott kell maradni”

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a keddi kerekasztal után pár nappal meggondolta magát. Mendrey László kérdésünkre egy focihasonlattal indokolta a döntését.


„Tévedtem. Talán a pedagógiai optimizmus hitette el velem, hogy a kormány – meghallva az elégedetlenek hangját – érdemben akar tárgyalni. A kerekasztal erre – elvileg – megfelelő forma is lehetne. De EZ a kerekasztal nem AZ a kerekasztal ahol ott kell maradni, mert – összetétele okán – nem alkalmas valódi változások kikényszerítésére” – írta a 168 órának eljuttatott közleményében Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.


Mendrey a keddi ülés után arról beszélt, kényes szituációkban ültek be a kerekasztalba, fokozott elvárásaik vannak. A legnagyobb eredménynek azt tartotta, hogy a legkényesebb kérdésekre sem mondta a kormány, hogy nem, lényegében nincs tabutéma. Utána rákérdeztünk a kerekasztal összetételére - amelyet többen bíráltak. Mendrey erre azt mondta, a kerekasztalnál ülők többsége olyan szervezet volt, amely valamilyen módon együttműködik az Emmi-vel, mégis másoktól is hallott határozott, kritikus véleményeket. Fontosnak tartotta volna, hogy a plenáris ülésre is be tudják vinni azokat a szervezeteket, amelyek nem szerepeltek ott.

A mostani közleményben leírta azt is, „a hosszú ideje forrongó és most felszínre robbant elégedetlenség többet akar, mint a törvény módosítgatását. Bele akar szólni sorsának alakításába, vissza akarja kapni szabadságát, s azt akarja, hogy gyermeke számára ez már ne kiküzdendő lehetőség, hanem a világ legtermészetesebb evidenciája legyen. Egységet akar, mely nem külön tárgyal, hanem egy valódi kerek asztalnál közös akaratot fogalmaz meg a kormánnyal szemben. Rosszul mértem fel a lehetőségeket. Ember vagyok, tévedtem. Sajnálom.”

Megkérdeztük Mendreyt, hogy két nap alatt miért változott a véleménye. Azt mondta, sok bírálatot kapott, és egy focihasonlatot is hozott érvként: „a közönséget nem lehet leváltani, a közönségnek igaza van. Sokan úgy látták, hogy ez a fajta leülés nem volt helyes, át kell gondolni.”

Azt mondta, a mostani levél nem azt jelenti, hogy a PDSZ kiszáll a kerekasztalból, hiszen ő egyedül ilyen döntést nem hozhat, de át kell gondolni, érdemes-e bent maradni. A kerekasztalon való részvételről is a szakszervezet választmánya döntött, a kiszállásról is annak kell. A kérdés napokon belül eldőlhet.

Mendrey azt mondta, továbbra is a tárgyalásban hisz, nem gondolja, hogy forradalmat kell kirobbantani, de a tárgyaláshoz megfelelő mögöttes erőre van szükség, a mostani kerekasztal személyi összetétele nem tudja ezt az erőt biztosítani. Szerinte a pedagógus szervezeteknek közösen összefogva kell leülniük tárgyalni.


Furcsa a helyzet

Kezdetben a PDSZ bojkottot hirdetett, a PSZ viszont nem, mégis előbbi ült le tárgyalni a kormánnyal és a többi szervezettel. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné kedden azt mondta, ők a pénteki sztrájktárgyalásra készülnek, az később dől el, beszállnak-e majd a kerekasztalba.


Lázár János minisztertől mindenesetre nagy „leszúrást” kaptak, amiért nem ültek le az asztalhoz.

Közben furcsa a helyzet alakult ki a lavinát elindító Miskolci Herman Ottó Gimnáziumban is: a kerekasztalon részt vevő igazgató bizakodó volt, a gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke szerint az egész tárgyalás nem ér semmit. A Tanítanék Mozgalom nevében kiadtak egy közleményt, hogy a Herman igazgatója a saját nevében nyilatkozik, ők viszont a több mint 700 támogató iskola nevében hiányolták a valós döntéshozókat és a szakértőket, a témák szétaprózása illegitimmé tette szemükben az eseményt.

Továbbra is követelik, hogy a kormány mondja ki, a 2011-ben elfogadott köznevelési törvény átmeneti, egyeztessen egy új közoktatási törvényről, az oktatásra a jelenleginél sokkal többet költsön az állam (a GDP 6 százalékát, miközben ez most nagyjából 3 százalék körül van), az intézmények napi működését lehetetlenné tevő, valamit a tanulók és pedagógusok számára elviselhetetlen helyzeten azonnal változtassanak.